Ezekért a kiállításokért érdemes 2024-ben Bécsbe utazni

2024. január 3.

print Hetedhétország.hu

Ezekért a kiállításokért érdemes 2024-ben Bécsbe utazni

Chagalltól Rembrandton és Lichtensteinen át a tevefélékig, a Forma-1, az identitáspolitika és a kulturális identitások kérdései - ez csak néhány téma, amely az idei bécsi kiállításokon látható lesz.





Január 30-án nyílik meg a "Ki mit törődik? Zsidó válaszok a szenvedésre és a megpróbáltatásokra" című kiállítás nyílik a Zsidó Múzeumban. A tárlat szeptember 1-jéig világít rá az ápolók, zsidó orvosok és ápolónők, bábák és anyák történetére. Emellett aktuális kérdéseket vet fel a háború, a terror és az éghajlati katasztrófák idején történő gondoskodásról.

Február 16-án nyílik meg az Albertina Modernben a "The Beauty of Diversity" (A sokszínűség szépsége) című különleges kiállítás. A kiállítás augusztus 18-ig az osztályhoz, fajhoz és nemhez kapcsolódó identitáspolitikai kérdéseket veszi kritikusan szemügyre. Augusztus 14-től Alfred Kubin, szeptember 13-tól pedig Erwin Wurm művei is megtekinthetők.

Március elején nyílik meg az Albertinában a "Roy Lichtenstein: A Centennial Exhibition" című retrospektív kiállítás a popművész 100. születésnapja alkalmából. A kiállításon 90 képregényszerű festmény, szobor és grafika látható. A nagyszabású Marc Chagall-retrospektív kiállítás szintén szeptember 28-tól látogatható.

Kevesebb mint két héttel később, október 11-én nyílik meg az expresszionista művész Egon Schiele kiállítása Adrian Ghenie fekete-fehér festőművész szemével. Ő Schiele műveit eleveníti fel és testesíti meg fizikailag új módon.

A Kunsthistorisches Museum március közepén nyitja meg a "Holbein. Burgkmair. Dürer. Reneszánsz északon" című tárlatot. Emellett október 8-án nyílik a Rembrandt-kiállítás, amelyen a holland festő 50 festménye és rajza kerül szembe tanítványa, Samuel van Hoogstraten műveivel.

Február 23. és június 2. között az Alsó-Belvedere látogatói az ukrán kulturális identitást is felfedezhetik a "A vihar szemében. Modernizmusok Ukrajnában" címmel február 23. és június 2. között.

A Weltmuseum február 27-től az év végéig a dromedárokat, a baktriai tevéket, a lámákat és az alpakákat állítja a középpontba. A "Tevék hátán" című különleges kiállításon a haszonállatokat, mint az orvostudomány, a táplálkozás és a textilipar reményét vizsgálják.

Eközben a decemberben újranyitott Bécsi Múzeum február 1-jétől április 28-ig első különkiállítását Ausztria legjelentősebb barokk építészének, Johann Bernhard Fischer von Erlachnak szenteli, aki többek között a Karlskirche tervezője volt. Bemutatják a barokk építész munkáit, például a Schönbrunni kastély első, 1688 körüli tervét.

A Bank Austria Kunstforum pedig Paul Gauguin első osztrák retrospektív kiállítását mutatja be az 1960-as évek óta.

Február 2-tól egy kissé más jellegű kiállítás is látható a Metastadtban. A sikeres madridi világpremier után a Forma-1 kiállítás Bécsben is megáll. Több mint 3000 négyzetméteren a történelem, a legfontosabb versenyzők és párharcok, valamint a versenyautók és azok gyártása kerül bemutatásra.

(Címlapfotó: © Photography: Imam Guseinov / Special thanks to Dzhamilya Dagirova, Naida Omarova / Commissioned by RD Magazine)


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play