Tartu, Bodø és Bad Ischl - mit kínálnak az új kulturális fővárosok

2024. január 21.

print Hetedhétország.hu

Tartu, Bodø és Bad Ischl - mit kínálnak az új kulturális fővárosok

Idén Európa talán legszebb helyein várják a kultúra rajongóit a legőrültebb programok.

Az "Európa Kulturális Fővárosa" cím kíváncsiságot ébreszt az ismeretlen iránt, új megvilágításba helyezi a régi dolgokat, és pénzt hoz az üres kulturális intézmények kasszájába. És turistákat vonz a nagy metropoliszoktól távol eső kisvárosokba és régiókba: 2024-ben az észtországi Tartuba, a norvégiai Bodøbe és az ausztriai Bad Ischlbe.

Az első cím 1985-ben Athénba került. Eddig mintegy 70 európai város kapta meg a díjat. Mi az idei újdonság? Most először nemcsak az olyan városközpontok nevezhetik magukat kulturális fővárosnak, mint az észak-norvégiai Bodø vagy az észtországi Tartu, hanem a Salzkammergutban található Bad Ischl környéki 23 osztrák település is.

Fogadó, mint egy pop-up: Bad Ischl, Salzkammergut, Ausztria

"A kultúra az új só". Ez a vidéki alpesi régió szlogenje a fesztiválévre, amely 500 programelemmel van tele.

Az Altaussee tavon egy kiránduló gőzösön egy úszó művészszalon utazik majd. Bad Goisernben Bashir Qonqar palesztin rendező filmjét mutatják be, aki Ausztriában élve feldolgozta száműzetését.

Christoph Held séfként irányítja a Bad Ischl-i "Genusslabor" projektet, amelyben az elhagyott vasútállomás éttermét a helyi idegenforgalmi iskola diákjai élesztik újjá. "Idén legalább 40 napig szeretnénk nyitva tartani, plusz hasonló számú napot más vendéglősökkel közös pop-upokkal" - mondja Held. A 39 éves férfi szerint a cél az, hogy példát mutassanak a vidéki kocsmák pusztulásával szemben, és megmutassák, mire képesek a fiatalok a szakképzett munkaerőhiány idején.

Bad Ischl fürdőváros megszokta a rivaldafényt. A császári villa Ferenc József és Sisi emlékét őrzi, a bécsi előkelőségek pedig egykor szállodákban és kávéházakban gyűltek össze. A "Művészet sóval és vízzel" című, szobrokat, installációkat és videoművészetet bemutató fő kiállítás az egykori sörházban látható. Gottfried Hattinger kurátor tizenkét ország művészeinek alkotásait állította össze.

Április és november között a kerámiaváros, Gmunden magas színvonalú kerámiaművészeti kiállításokat mutat be az új Stadtgarten művészeti negyedben.

Olyan turisztikai mágnesek is szerepelnek a kínálatban, mint a Hallstatt-tónál fekvő Hallstatt, amelyet kirándulók ezrei keresnek fel. Ai Weiwei, a kínai konceptuális művész egy kínai templomot teremtett újjá a Kurparkban. Ez nem nélkülöz némi humort, hiszen 2017 óta Kínában áll Hallstatt házainak és templomainak másolata.

Emellett olyan átfogó témákról is szó van, mint az overtourism, a vidéki elvándorlás és az alpesi giccs. Lesz bőven jazz, színház, performanszok és új, fiatal népzene, amit láthatunk és hallhatunk. Ami az osztrákokat arra motiválta, hogy egy jódlizó kórust hívjanak meg a nyitórendezvényükre.

A szürrealizmus 100 éve: Tartu, Észtország

Tartu valószínűleg soha nem fog kilépni a tallinni metropolisz árnyékából, de legalább szélesíti a képet Észtország déli részéről. Ugyanis a környéket is gyakorlatilag bevonják a több mint ezer eseményt magában foglaló ünnepségekbe.

"Mi vagyunk a kapu a dél felé, ahol ma is él egy egyedülálló hagyományos kultúra" - mondja Kaidi-Lisa Kivisalu kommunikációs szakértő, példaként öt helyi nyelvet említve.

Maga Tartu a Baltikum legrégebbi egyeteme. Az egyetemi város színes, és 100 000 lakosa tudja, hogyan kell bulizni. A történelmi belvárost nagy odafigyeléssel restaurálták, és a start-up szcéna virágzik.

Kivisalu szerint ebben a kulturális évben egymillió további látogatót várnak, akiknek hét-tíz százaléka külföldről érkezik. A vezérmotívum a "Túlélés művészete", és a szervezők szerint "azokhoz a tudáshoz, készségekhez és értékekhez kapcsolódik, amelyek segítenek abban, hogy a jövőben jó életet éljünk".

Ez talán kissé homályosan hangzik, de a programban van néhány figyelemre méltó kulturális csúcspont. Az Eesti Rahva Múzeum nagyszabású kiállítással ünnepli a szürrealizmus 100. évfordulóját. A Navi Akadémia a társadalomban tapasztalható magányról értekezik, hótalpas túrákat szerveznek a környéken, kortárs porcelán- és textilkiállításokat, táncházakat és fényfesztivált rendeznek a szomszédos Viljandi városában, júniusban pedig a szupersztár Sting koncertet ad.

Őrület a nyári napforduló idején: Bodø, Norvégia

"Az első európai kulturális főváros az északi sarkkörtől északra"

- így jellemzik az ország északnyugati részén, a Salten régióban található, mindössze 54 000 lakosú Bodøt. A területet a halban gazdag Vestfjord jellemzi, amely mintegy 200 kilométer hosszú, és amely elválasztja a szárazföldet a Lofoten-szigetektől. Bár a világ egyik legszebb könyvtárával rendelkezik, eddig nem került a figyelem középpontjába.

Az Oslótól csaknem 1200 kilométerre északra fekvő Bodøben senki sem megy el véletlenül. Talán a kulturális fővárosi cím egyedülálló lehetőség arra, hogy bemutatkozzon a világ nyilvánossága előtt.

A bennfentesek számára kevésbé meglepő, hogy Bodøt választották a kulturális fővárosnak. A kisvárosban virágzó kulturális élet folyik, számos helyi sörfőzde és a pimasz északi divattervezés gyárai, az építészetileg izgalmas Hamsun Irodalmi Központ Hamarøyben, rengeteg étterem a trendi északi konyha számára, és egy kocsmaélet, amely az északi éjszakák nappali óráiban sem ér véget. 

Helge Grønmo marketingigazgató ígéri: "A program igazi szupersztárja a széles választék. Több mint ezer esemény közül választhatunk, így biztosan mindenki számára lesz valami. És sok esemény ingyenes lesz".

Az előadások és koncertek a gleccserek lábánál, a fjordok partján és a vad partok mentén lesznek.

A várost emellett semmi máshoz nem foghatóan jellemzi az észak-északföldi őslakosok, a számik kultúrája. A számi kultúra az egész kulturális év során fontos szerepet játszik: május elején a számi újév alkalmából, szeptember végén Bodøben különleges "számi nyelvi napok" lesznek, decemberben pedig gasztronómiai kultúrával egybekötött piacot rendeznek, ahol a számi hagyományok szerint főznek majd.

Az éves program további fénypontjai a március 9-i "Marcialonga Arctic Ski Race" sífutóverseny, valamint a szeretettel "Szentivánéji őrületnek" nevezett esemény: a nyári napforduló körüli őrület tűzzel, zenével, tánccal és természetesen színházzal.


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play