» Olaszország

» Olaszország » Lazio


Értékeld Te is:

Keats római múzeuma egy igazi gyöngyszem, amit érdemes meglátogatni


A rómaiakon és néhány kíváncsi turistán kívül kevesen tudják, hogy Rómában, a központi Piazza di Spagnán nemcsak a Spanyol lépcső található, hanem egy másik hely is, amelyet érdemes felkeresni.

Ez John Keats, a brit költő, számos vers, köztük az "Óda a melankóliáról" és az "Óda a tunyaságról" szerzőjének otthona, aki Rómába költözött, hogy élete utolsó hónapjait Rómában töltse (1821-ben halt meg). Az irodalmi romantika legnagyobb képviselője tehát örökre az "örök városban" hagyta tanúságtételét.

A Piazza di Spagna 26. szám alatt lakott, egy háromemeletes épületben, amely közvetlenül a lépcsőhöz támaszkodik. Ki tudja, hányszor járt már erre anélkül, hogy felnézett volna a márványtáblára, amelyen a következő felirat olvasható:

"Az angol költő, John Keats, akinek elméje éppoly csodálatos, mint amilyen koraérett, ebben a házban halt meg 1821. február 24-én, életének huszadik évében".

A legenda szerint szeretett a Trattoria della Lepre-ben enni és a Via Condotti-n sétálni.

Ma Keats házában található a Keats-Shelley Emlékház, egy múzeum, amelyet neki és két másik híres angol költőnek, Percy Bysshe Shelley-nek, számos vers, köztük a "Prometheus Unleashed" (Mary Shelly, a "Frankenstein" szerzőjének nagy szerelme) és Lord Byron-nak, az egyik legnagyobb brit költőnek számos figyelemre méltó mű, köztük a "Childe Harold zarándoklata" és a "Don Juan" szerzőjének szenteltek.

A múzeumot nem sokkal Keats halála után hozták létre. A szobákban az angol romantikus költők emléktárgyai, valamint egy kiterjedt, a romantikának szentelt könyvtár és számos tárgy, például festmények, szobrok, kéziratok, sőt a három író műveinek néhány első kiadása is megtalálható.

A gyűjtemény további fontos darabjai: egy ereklyetartó, amely John Milton és Elizabeth Barrett Browning hajfürtjét tartalmazza, egy viaszból készült karneváli maszk Byrontól, valamint Jorge Luis Borges, Oscar Wilde, Mary Shelley, Walt Whitman, William Wordsworth, Robert Browning és Joseph Severn, Keats barátja és útitársa kéziratai.

A múzeumot 1909. április 3-án, III. Viktor Emánuel király jelenlétében avatták fel.

Keats római otthonát az író életének utolsó éveit elmesélő, "Fényes csillag" című gyönyörű filmben is megismerhetjük. A főszerepet Ben Whishaw játssza, míg múzsáját, Fanny Brawne-t Abbie Cornish alakítja. A film címe Keats talán leghíresebb szonettjéből származik: "Bright star, would I were stedfast as thou art" (Fényes csillag, bárcsak olyan állhatatos lennék, mint te), amelyet a költő Fannyvel való kapcsolata idején írt.

A szellemvadászok azt állítják, hogy maga Keats szelleme lakik benne. A legenda szerint a költő hangja még mindig hallható a házban, más furcsa éjszakai zajokkal és rejtélyes jelenségekkel, például megmagyarázhatatlan fényekkel és hideg foltokkal együtt.Tartomány:Lazio
Település:Roma
Cím:Piazza di Spagna 26.
GPS: 41° 54′ 20.69172″, 12° 28′ 55.66584″

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward