Velence mintájára: Belépődíjat akar bevezetni a Tolkient is elbűvölő svájci falu

2024. május 16.

print Hetedhétország.hu

Velence mintájára: Belépődíjat akar bevezetni a Tolkient is elbűvölő svájci falu

Sokan csak egy gyors mobiltelefonos fotó kedvéért ugranak be a faluba.





Velence jár az élen, most pedig a kis svájci hegyi falu, Lauterbrunnen is fontolgatja, hogy belépődíjat szed az egynapos turistáknak.

A festői svájci hegyi falu, Lauterbrunnen nem szereti a turisták egy bizonyos típusát: azokat, akik csak egy gyors mobiltelefonos fotó kedvéért ugranak be, és már mennek is vissza. Az önkormányzat most azt fontolgatja, hogy Velencéhez hasonlóan Svájcban elsőként bevezetné a belépődíjat.

A helyi önkormányzat szemében szálkák azok az emberek, akiket "Staubach mobiltelefonos turistáknak" neveznek. Ez azokra az emberekre utal, akik a falun keresztül a Staubach-vízeséshez hajtanak, szelfit készítenek, majd újra elhajtanak. Csak az autóval érkező és nem éjszakázó látogatóktól várják el a díjfizetést.

A főszezonban ez naponta 6000-8000-et jelent. Sokan figyelmen kívül hagyják a közlekedési szabályokat, eltömítik az utakat és behatolnak a magánterületekre. A helyiek már elvándorolnak, a törzsvendégek már nem akarnak jönni.

Lauterbrunnen gyakorlatilag 100 százalékban a turizmusból él. A 25 ezer férőhelyes településen mindössze 2600 helybéli lakik.

A helyi turisztikai szakemberek most vizsgálják, hogy lehet-e mobiltelefonos alkalmazáson keresztül díjat szedni, és van-e ennek jogalapja. Az öt eurót azonban, amelyet Velence most egyes napokon felszámít, túl alacsonynak tartják.

Lauterbrunnen a Jungfrau-Aletsch UNESCO világörökségi területen található. A terület télen a síelők, nyáron pedig a túrázók paradicsoma.

"Még mindig az egyik autentikus hegyi falu vagyunk" - mondja Karl Näpflin, Lauterbrunnen polgármestere. "Meg akarjuk őrizni a növény- és állatvilágot. Nem akarom, hogy 30 év múlva azt kelljen mondani: mindent tönkretettetek."

A svájci Lauterbrunnental 72 vízeséséről híres, többek közt a 300 m-es Staubach-vízesésről és a Trümmelbach-vízesésről nevezetes. A Staubach-vízesés közel 300 méteres magasságával Svájc második legmagasabb vízesése. 

A táj Tolkient is megragadta, a tündéknek otthont adó Rivendell (Völgyzugoly) megalkotását, és Bilbo Baggins (Zsákos Bilbo) kalandos útját Rivendellből a Ködhegységig Lauterbrunnen-völgye inspirálta.,





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play