Egész nyáron megemelt belépődíjat kell fizetni az Eiffel-toronyra

2024. május 24.

print Hetedhétország.hu

Egész nyáron megemelt belépődíjat kell fizetni az Eiffel-toronyra

Az Eiffel-torony 20 százalékkal emeli árait júniusban.





A párizsi olimpiai játékok több millió látogatójának mélyebben kell majd a zsebébe nyúlnia, ha meg akarja látogatni az Eiffel-tornyot. A belépőárak hamarosan mintegy 20 százalékkal emelkednek.

Nem sokkal a párizsi olimpiai játékok kezdete előtt mintegy 20 százalékkal emelkednek a belépőárak az Eiffel-toronyba. A párizsi nevezetességet üzemeltető társaság által már bejelentett emelés 2024. június 17-től lép életbe - jelentette a Le Parisien című lap.

Egy felnőtt számára az Eiffel-torony tetejére történő felvonóút ezután 35,30 euróba kerül majd az eddigi 29,40 euró helyett. Aki az Eiffel-torony második emeletére vezető lépcsőn szeretne feljutni, annak hamarosan 14,20 eurót kell fizetnie a korábbi 10 euró helyett.

Az áremelést az üzemeltető társaságnak a koronavírusválság idején keletkezett nagy veszteségeivel és az immár 135 éves építmény fenntartásának megnövekedett költségeivel indokolják.

2023-ban az Eiffel-torony 6,3 millió látogatót vonzott, nyolc százalékkal többet, mint az előző évben, amelyet még a koronavírus-válság sújtott. A turisták hiánya miatt az Eiffel-torony több mint 100 millió eurós veszteséget könyvelt el a járvány idején, amelyet Párizs városa csak részben tudott fedezni. Ráadásul az üzemeltetőknek a torony 21. festésekor is többletköltségek merültek fel, mivel a régi festékrétegek eltávolításakor mérgező ólomra bukkantak. A párizsiak által szeretettel csak "dame de fer"-nek ("vaslady") nevezett nevezetesség festése egyébként is erőpróbának számít. A toronyra mintegy 60 tonna festéket kell felvinni.

Míg az Eiffel-torony megemelt belépőjegyárai az olimpiai játékok után (július 26. és augusztus 11. között) idén nyáron is érvényben maradnak, addig a többi párizsi áremelés csak átmeneti. A várakozásoknak megfelelően jelentős áremelkedések lesznek a szállodákban és a magánszállásokban. Emellett a párizsi közlekedési hatóságok a játékok ideje alatt megemelik a metró- és buszjegyek árát. 


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play