Durván drágulnak a legnépszerűbb látványosságok belépői Párizsban

2024. március 14.

print Hetedhétország.hu

Durván drágulnak a legnépszerűbb látványosságok belépői Párizsban

Az Eiffel-torony Franciaország egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága, ugyanakkor az egyik legdrágább is.





Az Eiffel-tornyot üzemeltető társaság (SETE) azt tervezi, hogy mintegy 20%-kal emeli a párizsi műemlék látogatásának jegyárát, hogy kompenzálja a COVID-19 okozta gazdasági veszteségeket.

A Sete elnöke, Jean-François Martins kijelentette, hogy az új belépődíjat a tárgyalások időtartamától függően a nyár előtt vagy után vezetik be. Az áremelés célja a torony gazdasági modelljének újraszabályozása, amely a járvány miatt mintegy 250 millió eurós veszteséget szenvedett el. Az intézkedés végrehajtásának menetrendjét még nem véglegesítették.

Az Eiffel-torony Franciaország egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága, 2024-ben több mint 6 millió látogatót várnak. Ugyanakkor az egyik legdrágább is: 29,40 euróért lehet feljutni a csúcsra lifttel. Alternatív lehetőség, hogy a második emeletre lépcsőn, majd lifttel jutunk fel, ami 22,40 euróra csökkenti az árat.

Összehasonlításképpen a versailles-i birtok belépődíja, amely magában foglalja a kastély, a Trianon birtok és az összes kert megtekintését, az előszezonban 24 euró, március végétől október végéig pedig 34 euró. A Louvre nemrégiben emelte 17 euróról 22 euróra a teljes árú belépőjegyet. A magán turisztikai helyszínek, például a Grévin Múzeum, 26,50 euróért kínálnak jegyet foglalás nélkül.

Jean-François Martins egy nemrégiben adott interjúban nyilatkozott Rachida Dati kulturális miniszter azon törekvésével kapcsolatban, hogy az Eiffel-tornyot történelmi műemlékké nyilvánítsák. A SETE elnöke támogatta az ötletet, de egy feltételt is hozzáfűzött. Szerinte a műemléket vissza kell állítani az 1889-es állapotába, és nem szabadna járműveket elhelyezni körülötte. Ha egy műemléket műemlékké minősítenek, a környezetét meg kell őrizni, és a változtatások elvégzése nehézkessé válik. Egy ilyen állapot illeszkedhetne Párizs polgármesterének azon terveihez, hogy a Pont d'Iéna sétányt gyalogossá tegyék, és a Place du Trocadéro térről az Ecole Militaire-ig forgalommentes sétányt hozzanak létre.

(címlapfotó: pixabay)


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play