» Magyarország » Pest » Pilis


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Visegrádi-hegység egyik leglátogatottabb kirándulóhelye.


Apátkúti-tó

A tó 2020-ban történő felújítása során háromezer köbméter iszapot kotortak ki a mederből, kijavították a fagyáskor megsérült zsilipet, majd a tavat feltöltötték vízzel. A közelben a túrázók védelme és a közlekedés biztonsága érdekében korlát épült egy veszélyes útszakaszon.

Az 1983-ban létesített völgyzárógátas Apátkúti-tavat az a veszély fenyegette, hogy teljesen feltöltődik a tómeder, mivel az ide folyó patak vízgyűjtő területén jelentős mennyiségű hordalék keletkezik, amelynek a nagy része a tóban rakódik le.

Az eredetileg hordalék felfogására létesített tó mára a Visegrádi-hegység egyik népszerű kirándulóhelyévé vált, valamint jelentős számú kétéltű élőhelye.

Az Apátkúti-völgyben a patakba csatlakozó Magda-forrásnál 35 méteres szakaszon védőkorlát épült az aszfaltúton. Ott az út szintjénél mintegy 4-6 méterrel lejjebb, egy szakadékban folyik a patak, az oda épített korlát a balesetveszélyes szakaszt teszi biztonságosabbá.

Megközelítés

A felújított Apátkúti-tavat érdemes felkeresni egy nyár eleji túra keretében. A tóhoz Pilisszentlászló felől három túraútvonal is vezet.

1. Ha a falu központjából a piros jelzésen indulunk, először a Szent László-völgyön, majd az Apátkúti-völgyön haladunk keresztül. A végig pirossal jelzett útvonal érinti az Alpár- és a Kaán-forrást, az Apátkúti vadászházat, a Telgárthy-rétet és a Bertényi Miklós Füvészkertet. Tovább haladva a Magda-forrás következik, majd az út bal oldalán az Ördögmalom-vízesés tűnik fel, amit az Apátkúti-tó követ. Innen már nincs messze Visegrád, ahova még mindig a piros jelzésen sétálva érhetünk el. Aki ezen a túraútvonalon szeretné megközelíteni a tavat, annak tanácsos vízhatlan bakancsot vagy túracipőt viselnie, mivel az út szinte végig az Apátkúti-patak völgyén halad!

2. Ha másik lehetőséget választanánk, akkor Pilisszentlálóról a kék-piros együttes jelzésen induljunk el. A Pap-rét után alig egy kilométerrel ágazik el a két jelzés: a kék élesen balra fordul, ezen kell továbbmenni. (Egyben ez az Országos Kéktúra útvonala is a Visegrádi-hegységben.) Bő két kilométer után érjük el a Vízverési-rétet, ahol a Madas László, a Pilisi Parkerdő alapító igazgatója tiszteletére emelt emlékkő látható. Innen az Erdőanya Tanösvényen ereszkedünk le a páratlan szépségű Erdőanyai-rétre, aztán egy jelzetlen erdészeti úton egészen az Ördögmalom-vízesésig. Az Apátkúti-tó, majd Visegrád ettől a ponttól az előző túraleírásban ismertetettek szerint érhető el.

3. A tavat úgy is megközelíthetjük, ha Pilisszentlászlóról a zöld jelzésen indulunk el. Ez egy idő után a Spartacus-ösvényen, egy keskeny, kanyargós, de rendkívül látványos, izgalmas, meredek hegyoldalban vezető és csodálatos kilátópontokat magában foglaló útszakaszon folytatódik. Ezen kell haladni egészen a zöld kereszttel jelölt elágazásig, amelyen aztán a Bertényi Miklós Füvészkertet, onnan pedig rövid, kellemes sétával az Apátkúti-tavat érjük el.

Parkolás

Apátkúti völgyben lévő parkolót 2021. május 28-ától csak díj megfizetésével lehet igénybe venni. Azért, hogy az erdőt látogatók létszáma és magatartása összeegyeztethető legyen az erdei élővilág érdekeivel, az Apátkúti-völgy erdei parkolóhelyeit 2021. május 28-ától napi 1000 Ft-os díj ellenében lehet igénybe venni.



Tartomány:Pest
Cím:Apátkúti-völgy
GPS: 47° 46′ 24.20976″, 18° 59′ 5.2134″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward