» Olaszország

» Olaszország » Veneto » Velence

Velencei karnevál 2024

2024. január 27.

Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

2024-ben január 27. és február 13. között rendezik meg a velencei karnevált. Idei témája az Ad Oriente, Marco Polo halálának 700. évfordulója alkalmából.


Az "Ad Oriente. Marco Polo csodálatos utazása" címmel a Velencei Karnevál 2024-ben az egyik legnagyobb utazót ünnepli, 1324. január 8-án bekövetkezett halálának 700. évfordulója alkalmából.

A Grand Canal mentén zajló látványos felvonulás hivatalosan január 28-án nyitja meg az idei fesztivált.

Egy másik hagyományos eseményt, a Festa delle Marie felvonulást február 3-án tartják, amelynek keretében a Piero di Castellóból induló pazar felvonulás a Szent Márk térre ér, ahol február 13-án megkoronázzák a 12 "Maria" legszebbjét.

"Egy csodálatos utazást állítunk színpadra" - mondta Massimo Checchetto művészeti vezető - "Egy fiatal Marco Polo útját idézzük meg nézünk, aki indulás előtt álmodik, lát, egy kisfiú félelmeivel, és aki ezt az utazást egy középkori ember képzeletével értelmezi".

A velencei karnevál minden év februárjában színpaddá változtatja az utcákat, koncertek, tánc, kiállítások, filmek és más előadások szórakoztatják a látogatókat. Álarcosbáljaival, gondolás felvonulásával és tűzijátékaival a karnevál Velence legjelentősebb ünnepe.

Az egyik legforgalmasabb nap az, amikor a Feste delle Marie felvonulást láthatjuk San Pietro di Castellótól a Dózse-palotáig és a Szent Márk térig.

A világ egyik leghíresebb velencei fesztiváljának eredete és jelentése a latin Saturnalia és a görög dionüszoszi kultuszokból ered, nagy vallási ünnepekből, amelyekhez maszkokat és szimbolikus ábrázolásokat használtak, átdolgozva azokat a saját céljaikra. A Karneválnak az egyik leghíresebb velencei fesztiválnak a latin Saturnalia és a görög dionüszoszi kultuszok adták a kezdetét.

A Carnevale di Venezia a 14. századra nyúlik vissza, talán még korábbra, és az évszázadok során az eseményt a különböző uralkodók alatt gyakran betiltották.

A velencei karnevál modern változata, ahogyan ma ismerjük, az elmúlt 100 évben került megrendezésre.

A karnevál minden évben a hamvazószerda előtti napon ér véget, amely a nagyböjt kezdetét jelenti, amely hagyományosan a húsvétot megelőző böjt és önmegtartóztatás időszaka.

Velencében megkezdődött a karnevál

Színészek, artisták és mutatványosok utcai előadásai nyitották meg Velencében a február 13-ig tartó karnevált szombaton, amely idén a város szülöttje, Marco Polo halála hétszázadik évfordulójáról emlékezik meg.

A világ egyik leglátogatottabb farsangjának nyitónapja az idén a holokauszt nemzetközi emléknapjára esett, ezért az igazi ünneplés csak vasárnap kezdődik a Rio di Cannareggio csatornáján szokásos vízi parádéval.

A látogatók már szombat kora reggeltől ellepték a velencei utcákat, tereket, ahol mutatványosok, artisták, színészek két héten át, naponta csaknem ezer rövidebb és hosszabb előadást mutatnak be.

Évek óta az úgynevezett "diffúz" karnevált tartanak, vagyis nem kizárólag a Szent Márk téren és a történelmi városközpontban, hanem egyszerre számtalan helyszínen zajlanak a farsangi események, beleértve a lagúnák szigeteit és a szárazföld városait is.

A húshagyó keddig tartó program a carnevale.venezia.it honlapon olvasható.

A vasárnap délelőtti vízi parádén színesen feldíszített gondolák, csónakok, hajók vonulnak fel karneváli jelmezesekkel. A menetet a hagyomány szerint egy hatalmas patkány vezeti, vagyis egy szürke patkányt ábrázoló csónak, amely végigsiklik a csatornákon, jelezve, ki is számít a város igazi urának.

A patkány sorsa ismert: amint a vízi felvonulás a végéhez ér, a papírpatkány szétpukkan, és színes léggömbök, szalagok szállnak fel belőle.

 

Az idei karnevál a Kelet felé - Marco Polo csodálatos utazása címet kapta. A város a nagy utazó halála 700. évfordulójáról emlékezik meg: a velencei születésű Marco Polo 1324 januárjában hunyt el.

A mostani lehet az utolsó karnevál, amelyen teljesen ingyenes a részvétel, hiszen áprilistól tervezik bevezetni a városba való fizetős belépést.

A velencei karneválon rendkívüli tömegre kell készülni elsősorban a hétvégeken, a vasútállomástól előre megjelölt útvonalakra terelik majd a turistákat. A Szent Márk teret, ha az ott tartózkodók száma eléri a húszezret, ideiglenesen lezárják.Tartomány:Veneto
Település:Venezia
GPS: 45° 26′ 27.05064″, 12° 18′ 55.85436″
Időpont:2024. január 27.
Honlap: https://www.carnevale.venezia.it/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward