» Svájc

» Svájc » Graubünden


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A 2284 m magasban fekvő hágó magasságában fut a Rajna és a Duna közötti európai vízválasztóvonal.


Az egész évben járható út 1433 m magasságkülönbséget ível át, maximális emelkedése 10%, az út szélessége 5-5,5 méter.

Az északi oldalon Tiefencasteltől a hágó magasságáig (36 kilométerével jelentősen hosszabb, mint a másik oldal) a jellegzetes lépcsőszerű emelkedőt fennsíkszerű részek és meredek kanyarok váltják. Az átlagos emelkedés 4%, a maximális emelkedés 10%.

A déli oldal Silvaplanától sokkal rövidebb (7 km) 6,7%-os átlagos emelkedéssel, de a magasságkülönbség is csak 469 méter.

Látnivalók

Lai da Marmorera. Az északi lejtőn közvetlenül az átjáró alatt a kopasz sziklafalak között található egy kis tó, lejjebb pedig az 1954 óta létező, 1.4 km² nagyságú felduzzasztott Mormorera-tó (Lai da Marmorera). Savognin felől a duzzasztógátnál lévő csaknem 100 méteres magasságkülönbségű utat több éles kanyarban lehet megtenni, míg a tó mellett az útszakasz szinte egyenes.

Római romok. Ásatások során a hágó tetején talált oszlop-töredékek egy szentséghez tartoztak, ami a Julier-hágó jelentőségét bizonyítja a római korban. Napjainkban az oszlopmaradványok az út mentén vannak felállítva. A földben találtak római pénzérméket is: a szokás úgy kívánta, hogy ha valaki szerencsésen a hágó tetejére ért, pénzt áldozott az isteneknek, hogy megtartsák jó kedvükben. 

Juliertheatre. A hágón egy művészeti projekt keretében 2017 nyarán egy egyedülálló színházat építettek. A fából készült torony 150 km/órás szélnek is ellenáll. Az épület 2020-ig fog állni, addig olyan előadásokat terveznek tartani, amelyek nemcsak az épületet használják, hanem a körülvevő természetet is. A projekt végén az épületet eltávolítják, és a terület visszatér természetes állapotába. Addig a színház egész évben nyitva van, az előadások akkor kezdődnek, amikor a nap lemegy.Tartomány:Graubünden
Cím:Silvaplana
GPS: 46° 27′ 35.95104″, 9° 47′ 43.80324″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward