» Szlovénia

» Szlovénia » Drávamente

Ezért Maribor az egyik legjobb úti cél Szlovéniában


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A várost egyik oldalról a csodás smaragdzöld erdők borította Pohorje hegység, a másikról pedig a festői szőlős dombok és a Dráva folyó öleli körbe, amelynek partján az óvárosban él a világ legöregebb – több mint 450 éves - szőlőtőkéje.


Maribor 

Elbűvölő város, középkorba visszanyúló kulturális-történelmi múlttal. A belváros bővelkedik a kulturális örökségi emlékekben és változatos élményeket nyújt. (Maribor Európa Kulturális Fővárosa volt 2012-ben). A maribori lakosok különösen büszkék a Guinness-rekorder Öreg Szőlőre, amely a legidősebb szőlőtőke a világon.

Történelmi múltja mellett, Maribor ma vidám és vendégszerető városként ismert. A város számos kulturális-, szórakoztató- és sportrendezvénynek ad otthont. Fesztiválokban is bővelkedik, közéjük tartozik a Lent Fesztivál, a bor- és konyhaművészeti Öreg Szőlő Fesztivál, a Borštnik Színházi Fesztivál, az Aranyróka Sí-műlesikló Világkupa. Mindezek mellett számos más esemény kap még itt helyet.

Maribor, Szlovénia második legnagyobb városa, zöld város. Mariborban található Szlovénia egyik legszebb városi parkja. A várost szőlőtőkékkel borított lankák és a zöldellő Pohorje öleli körül, amelyet túra- és kerékpárútvonalak hálóznak be, és a városon keresztül kanyarog a Dráva folyó, amelyen hagyományos tutajjal is közlekedhet. Élvezni fogja az igazi helyi ételeket, az egészséges ivóvizet, a kellemes klímát és a természet energiahatását. A modern wellness programok várják a kikapcsolódni vágyókat, míg a Mariborba üzleti céllal ideérkező látogatók számára kiváló minőségű kongresszusi szolgáltatásokat kínál.

A Mariborsko Pohorje, a legnagyobb sícentrum Szlovéniában

Maribor tökéletesen alkalmas a decemberi vidámságok és a havas tájon eltöltött kellemes órák ötvözésére.

A városközpontból a Pohorje tövéhez, ahol a Pohorjei gondola alsó állomása található, városi buszjáratokkal is eljuthat, és csak 10 percbe telik az utazás. Így Szlovéniában, a legnagyobb szlovéniai síközpontban, a város nyüzsgése, a kiváló éttermek és a számos városi látnivaló közvetlen közelében töltheti téli vakációját.

Természetesen a Pohorjén még számos más dologgal is lehet foglalkozni, nemcsak síelni lehet: a Pohorjei pályákon snowboardozhat, szánkózhat és hókutyával is közlekedhet. Sífutás közben felfedezheti a panorámát (az Arehon 36 km hosszú különféle nehézségű fokozatú pályák vannak) és hócipővel (kereplyével) is bejárhatja a hegyoldalt. A legfiatalabbakat két szánkópálya is várja a Pohorjén: van egy újonnan kialakított szánkópálya a sípályák mellett a Bellevuen, a másik szánkópálya pedig az Arehon található.

Télen, bizonyos napokon a Mariborsko Pohorje éjszakai lejtőin, éjszaka is le lehet ereszkedni szánkóval, vagy hókutyán a kivilágított pályán. A fehér lejtők szerelmesei és különösen a fehér nagycirkusz rajongói nem hagyhatják ki a tél legnevezetesebb rendezvényét a Pohorjén, az Arany Róka, női sílesikló világkupát, amely többezer látogatót vonz a Pohorjei alatt található Hóstadionba, közelről és távolról.

Pohorje Treetop Walk

Pohorje Treetop Walk - lombkoronasétány csúszdával. Ha már a Pohorje-hegységben járunk, ne hagyjuk ki a Rogla-hegyen épült látványos, több mint egy kilométer hosszú, 20 méter magasan, a fenyőfák csúcsa közelében kanyargó lombkorona-tanösvényt sem. Az akadálymentes sétányon egy spirális járdán megközelíthető, 37 méter magas kilátótoronyból vehetjük szemügyre az 1500 méteres átlagmagasságban hullámzó, fenyvesekkel borított hegyvidéket.

A világ legöregebb szőlőtőkéje

Ez csak egy legenda, egy mese? A világ legöregebb szőlőtőkéjéről szóló történet igaz történet! Arról szól, hogy Mariborban, Szlovénia második legnagyobb városában, a kékbársony szőlőfajta több mint 400 éve növekedik; arról szól, hogy a szőlőtőke túlélte a török ostromot, a tűzvészeket, a szőlővészt, a város bombázását. Emiatt is, nemcsak a nemes cseppek iránti szerelemnek köszönhetően, kedvelik annyira a városi lakosok, és terjesztik büszkeséggel hírét világszerte.

Az Öreg Szőlő Házánál meghallgathatja a szlovéniai stájerországi borászok rendkívüli történeteit, ízletes boraikkal pedig számos rendezvényen közelebbről is megismerkedhet. Könnyen lehet találni jó vendéglőt, éttermet, falusi turizmusi portát vagy ismert borász borospincéjére lelni, ahol nemcsak a felszolgált mesterművekkel kényeztetik a vendéget, hanem a híres stájer vendégszeretetet is élvezheti. Bejárhatja a Maribori Borutat és a Maribori Kulináris Utat - amelyeken a Maribor belvárosában található hét vendéglátóhely felkeresése valódi élményt nyújt a városba látogatónak, anélkül, hogy túl mélyen a zsebébe kellene nyúlnia.

Kerékpáros úti cél

A Dráva folyó mentén, szőlőültetvények között, vagy a Kozjak-hegység és a Pohorje-hegység erdei ösvényein, kerékpáros és downhillpályáin tekerhetünk. Ez a terület több mint 1000 km bicikliutat kínál a könnyű, családi kerékpározásra is alkalmas sík terepektől a nehezebb hegyi utakig. 

Túrázás Maribor környékén

Maribor és környéke rengeteg lehetőséget kínál a természetjárás és a túrázás szerelmeseinek. Íme néhány ajánlott túraútvonal:

  1. Pohorje: A Pohorje hegység a város felett magasodik, és számos túraútvonal található itt, amelyek közül az egyik legnépszerűbb az Osankarica csúcsra vezető útvonal. A csúcsra vezető útvonal hossza kb. 4 km, és a csúcson fantasztikus kilátás nyílik a környékre.

  2. Mariborsko Pohorje síterület: A téli hónapokban a síelés mellett a Mariborsko Pohorje síterületen számos túraútvonal is található. A szálloda előtti parkolóból induló, kék és piros jelzéssel ellátott útvonalak kínálnak fantasztikus kilátást a környékre.

  3. Dráva folyó: A Dráva folyó a város szívében folyik, és számos lehetőséget kínál a sétára és a kerékpározásra. A folyó mentén egy könnyű túraútvonal is vezet, amely a Dráva forrásától egészen a városközpontig vezet.

  4. Bistriški Vintgar: Ez a kanyon egy kis faluban, Bistricában található, és egy rövid túrával elérhető Maribortól. Az 1,6 km hosszú útvonal végén egy vízesés található, amely igazán lenyűgöző látványt nyújt.

  5. Sv. Urban erdő: Ez az erdő a város északi részén található, és egy könnyű túraútvonal vezet az erdőn keresztül. Az útvonal végén egy kilátó áll, ahonnan szép kilátás nyílik a környékre.Tartomány:Drávamente
Cím:Maribor
GPS: 46° 33′ 20.2608″, 15° 38′ 41.172″
Honlap: https://www.visitmaribor.si/en/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward