» Szlovénia

» Szlovénia » Tengermellék - Belső-Karszt

Postojna barlang és a Predjama kastély


Értékeld Te is:

Alig néhány kilométernyire a Postojnai cseppkőbarlangtól épült vár több mint 800 éve áll a 123 méter magas szikla közepén. Ez a világ legnagyobb barlangi vára. A Postojnai cseppkőbarlang Európa leghosszabb látogatható barlangja, ahol a föld alatt 1872 óta kisvasút és 1899 óta postahivatal is üzemel.


A vár és a felette található barlang nagyjából 20 percre, vagyis 9 km-re található egymástól.

Predjama - a világ legnagyobb barlangvára

A 123 méter magas vár egy meredek sziklafal nyílásához épült, elölről lovagvár, hátulról viszont hatalmas barlangrendszer. 

Hatszintes, ezzel a legnagyobb sziklavár a világon, így a Guinness Rekordok Könyvében is helyet kapott. 

A közvetlenül egy sziklafalba épített Predjama vár, vagy szlovénul Predjamski grad, a 13. században épült, gyakorlatilag áthatolhatatlannak számított. Néhány évszázaddal később azonban az építmény erődítményei próbára kerültek, amikor egy rabló báró háborút kezdett a Habsburgokkal, és több mint egy évig a várban kellett meghúznia magát.

A legenda szerint Erazem Lueger és családja a 15. század végén vette birtokba a gótikus Predjama várat. Erazem földet és hatalmat szerzett, és a térség jól ismert rablóbárójává vált. Hamarosan azonban túl nagyra nőtt, és meggyilkolta III. Frigyes, a Szent Római Császár rokonát. Frigyes minden erejével Lueger után eredt, és arra kényszerítette, hogy a várában bujkáljon.

A császár túlereje ellenére a lázadó Luegernek volt esze és egy titkos alagútja is a vár és a közeli Postojna-barlang között. Egy teljes éven és egy napon át Lueger kiosont a várból, és az alagúton keresztül egy közeli városból pótolta élelmét és italát. Végül, miután ennyi napig túlélte, az egyik szolgája feladta őt.

A vár külső oldalának egyik magas emeletén lévő mellékhelyiséget használta Lueger, a szolga felhúzta a zászlót, és egy ágyú egyetlen lövése kilőtte a bárót a vécéből.

A kastélyt az évek során többször is teljesen átépítették. A reneszánsz stílusban megmaradt, a gótikus homlokzat és Erazem Lueger legendája gyakran feledésbe merül. A Postojna-barlang azonban még mindig működik, és a látogatók újra átélhetik az ostromot és egy olyan lovag titkos tevékenységét, aki keresztbe tett Európa rossz királyi családjának. Egy másik különös tény, hogy a vár alatti barlang egy denevérkolónia otthona.

Postojna - lélegzetelállító barlangok

200 év alatt a Postojnai cseppkőbarlangot több mint 38 millió látogató kereste fel a világ minden részéről. 

A világ első földalatti vasútját a Postojnai cseppkőbarlangban nyitották meg 1872-ben. 3,7 kilométeres utazás a világ egyetlen kétvágányú barlangi kisvasútján.

A Postojnai cseppkőbarlang Báltermének mennyezetén függő, muránói üvegből készült csodálatos csillárok mesébe illő hangulatot teremtenek.

A világhírű postojnai cseppkőbarlang lakói a ritka barlangi vakgőték (Vivarium).

A Szlovéniában gyakran emberhalként vagy szlovéniai sárkányként is emlegetett barlangi vakgőte (Proteus anguinus) ritka és titokzatos faj, amely föld alatti karsztbarlangokban és barlangi tavakban él szerte a Balkánon.

Annak idején a postojnai cseppkőbarlang egyik túravezetője vette észre a barlang egyik akváriumának falára ragasztott petéket, és azonnal értesítette a barlang biológusait.

A szakemberek a helyszínre siettek, hogy szemtanúi lehessenek a ritka eseménynek, a barlangi vakgőte ugyanis évtizedenként mindössze nagyjából kétszer rak petéket.

A biológusok speciális óvintézkedéseket hoztak a sebezhető és a fertőzésekre érzékeny peték védelmében. Az anyaállaton kívül minden példányt eltávolítottak az akváriumból, amelyet le is fedtek, hogy igazi barlangi körülményeket teremtsenek.

A lárvák 2016 júniusában keltek ki: a természetben rendkívül ritkán megfigyelhető eseményt infravörös kamerákkal sikerült megörökíteni.

A kikelt 22 bébigőtéből 21 van életben, amit - az állatok gyors fejlődésével együtt - óriási sikerként könyvelnek el a kutatók. A statisztikai adatok szerint egy nőstény vakgőte természetes környezetben nagyjából 100 petét rak életében, és ebből mindössze két utód fejlődik ki teljesen.

Az újszülött gőték hossza nagyjából 1,7 centiméter volt, 2019-re azonban már 12 centiméteresre nőttek.

A Postojnai cseppkőbarlang minden nap, még ünnepnapokon is nyitva tart.

A barlangi túra, ami egy utazásból áll a barlangi kisvasúttal és egy könnyű sétából, másfél órát vesz igénybe. A Postojnai cseppkőbarlangban minden túrát idegenvezető vezet, aki szlovén, olasz, angol vagy német nyelven ismerteti a látnivalókat, részletesen bemutatva a barlang csodáit. A látogatók számára 17 nyelven áll rendelkezésre hangzó idegenvezetés is. A barlangi túrán minden látogató részt vehet, beleértve a kisgyermekes családokat vagy a mozgáskorlátozottakat. A barlangban egész évben állandó a hőmérséklet (10 °C), ezért ajánlott a meleg ruházat és sportcipő viselése.Tartomány:Tengermellék - Belső-Karszt
Település:Postojna
GPS: 45° 46′ 30.87768″, 14° 12′ 42.43572″
Honlap: https://www.postojnska-jama.eu/hu/predjamai-var/

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward