» Horvátország

» Horvátország » Dubrovnik-Neretva » Dalmácia


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Cavtatot a 2019-ben Európa 10 legjobb úticélja közé választottak.


Konavle régió központja a középkori Cavtat városkája, amely Dubrovniktól 19 kilométerre található, déli irányban.

Ezen területeken valamikor az antik Epidaurum nevezetű jelentős római kolónia volt, amely a szláv népek és az avarok előretörésével indult pusztulásnak. Lakói a szomszédos Laus Rave Ragusa nevű faluhelyre menekültek, amelyből később Dubrovnik jött létre.

Dubrovnik közelsége, a gazdag történelmi és kulturális örökség, valamint a széleskörű turisztikai ajánlat Cavtat városkáját az Adria part egyik legvonzóbb idegenforgalmi célállomásává teszik. A látnivalók közül mindenképpen megtekintésre érdemes Vlaho Bukovac, az egyik legjelentősebb horvát festő szülőháza a múzeummal, a műteremmel és műveit bemutató galériával, továbbá a Račić család mauzóleuma a Szent Roko temetőben, amelyet Ivan Meštrović szobrász készített, a helyi Szent Nikola templom képgyűjteménye, ahol értékes keresztény emlékgyűjtemény található, valamint Baltazar Bogišić gyűjtemenye, amely értékes grafikákat, numizmatikai érdekességeket, ritka könyveket, képeket és bútorokat tartalmaz. 

A városban számtalan palota is látható, valamint a római korból származó emlékek, mint például a Villa Rustica színház és a várfalak maradványai. 

A Cavtat és Molunt előtti tenger kifejezetten alkalmas a búvárkodásra. A közvetlen közelben, a Cavtathoz tartozó Mrkan, Bobara és Supetar nevű szigetek mellett néhány antik lelőhely található a tengervíz szintje alatt, ezek az Adria legnagyobb és legvonzóbb, de magán a Földközi-tengeren is a nagyobb lelőhelyek közé tartoznak. Leírhatatlan értékűek azon lelőhelyek, ahol az időszámításunk előtti I. évszázadtól az időszámításunk szerinti I. és II. évszázadik terjedő időszakból származó több mint 1800 amfóra és ősi tároló edény található. A cavtati tengerfenéken rengeteg, gyönyörű tenger alatti falmaradványt láthatunk – amelyek egészen száz méteres mélységig terjednek -, továbbá vízalatti barlangokban, és az antik időktől egészen napjainkig elsűllyedt hajók maradványaiban gyönyörködhetünk.

A természet szerelmesei részére Čilipi és Cavtat között rendezett gyalogló ösvény és kerékpárút áll rendelkezésre, melyen végighaladva a környéket jellemző növényvilággal, valamint védett, ritka állatfajokkal ismerkedhetünk meg.

Konavle Horvátország legdélebbi részén helyezkedik el, a mai dubrovniki riviéra délkeleti részén. Konavle különleges természeti szépségekkel és ellentétekkel rendelkező hely: dombos és sík vidékek, hegyi és sziklás területek, a kék és zöld színek kontrasztjai váltják egymást, vagy ahogy ezt a helyi lakosok emlegetik a Felső és Alsó Területek. 

Északon dombok határolják, délen pedig az Adriai-tenger, keleten a bokakotori öböl bejáratáig és a Prevlaka-félszigetig terjed ki, nyugati irányban pedig Cavtat és Obod helységek szelíd öblöcskéiig húzódik. Központi részét a konavle-i mező alkotja. Konavle-t az alábbiak teszik egyedülállóvá és különlegessé: a természet megőrzött szépségei, a vidék ezeréves történelmének számos emléke, a népművészetben évszázadokon keresztül megőrzött hagyományok, az egyedülálló konovle-i népviselet és hímzés, az ember és a természet együttélésének összhangja.

A természet szerelmesei részére Čilipi és Cavtat között rendezett gyalogló ösvény és kerékpárút áll rendelkezésre, melyen végighaladva a környéket jellemző növényvilággal, valamint védett, ritka állatfajokkal ismerkedhetünk meg.

Pasjaca strand Popovićiban. A dubrovniki tengerparton elterülő Pasjaca strand Popovićiban, egy kisvárosban található, meredek sziklák által övezve, a vize türkizkék. A világ egyik legszebb starndjának tartott partszakasz nemcsak szép, hanem a tiszta is, ráadásul kevesen látogatják. Pasjačát minden ide utazó dicséri szépségéért, de mindenekelőtt az errefelé tapasztalható, ma már oly ritka nyugalmáért. Itt nincsenek zajos éttermek és bárok. Pasjača félórás autóútra fekszik Dubrovnik városától, és 10 percre a festői Cavtattól.Tartomány:Dubrovnik-Neretva
Cím:Cavtat
GPS: 42° 34′ 53.15304″, 18° 13′ 3.88596″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward