» Ausztria

» Ausztria » Steiermark


Értékeld Te is:

Az egykori aknákat kisvasúttal és gyalogosan vezetéssel járhatjuk be. A bányában (Schaubergwerk Erzberg) bemutatják, milyen körülmények között dolgoztak a múlt bányászai.


Erzberg Európa legnagyobb pátvasérc lerekódása. A vörös ércet lépcsőzetes külszíni fejtéssel termelik ki. Az eredetileg 1534 m magas Erzberg elhordását már a kelták és a rómaiak megkezdték, most egy azték piramishoz hasonló, 1465 m magas kőtömb, amelyből ma is bányásznak.

A 90 perces vezetett túrák a drótkötélpálya alsó állomásától indulnak.

A "Katl" nevű, egykor bányászokat szállító vonat viszi a védőruhába bújt látogatókat 1,5 km-re az Erzberg gyomrába, az ún. látványbányába.

Lenyűgözően mutatják be a feltárási és elővájási munkálatokat, valamint a felszín alatti ércfejtés módszereit. Részletesen bemutatják a fúrás és robbantás, a rakodási és szállítási technikák fejlődését, valamint a tárnák biztosítását szolgáló építési módszereket.

Audiovizuális előadás mutatja be az Erzberg keletkezését - a 4-6 milliárd évvel ezelőtti ősrobbanástól kezdve, amikor a felszabadult anyag csillagokká és bolygókká állt össze, a vulkanikus tevékenységen, a mészkő lerakódásán és a földmozgásokon keresztül a vaspát ércesedéséig.

Mindig nagy sikert arat az eredetit utánzó robbantás, amely 60 tonnányi kőzet kinyerését szimulálja egy 10 m2-es tárnában. Vakító villámok cikáznak a tárnák labirintusában, fülsiketítő robaj és lőporfüst közepette a látogató egyszer csak az események közepén találja magát.

A túra csúcspontja az utazás a Haulyn, az óriási taxin, amellyel megmásszák az Erzberg gigantikus lépcsőit.

Belépő a bányába 14 euró/felnőtt és 6,50 euró/gyerek.
Hauly Kalandutazás: 14 euró/felnőtt és 6,50 euró/gyerek.
Kombijegy 24 euró/felnőtt és 11,50 euró/gyerek.Tartomány:Steiermark
Település:Eisenerz
GPS: 47° 32′ 16.0382″, 14° 53′ 28.99658″
Honlap: http://www.abenteuer-erzberg.at

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward