» Ausztria

» Ausztria » Steiermark


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Az Erzbergi vasút Ausztria legmeredekebb normál nyomtávú vasútvonala. A sínbuszoszos utazáson hihetetlen kilátás nyílik a Stájer Erzbergre, valamint az Eisenerzi Alpokra és az Északi Mészkő-Alpokra.


Az erzbergi vasút kétségkívül Ausztria legszebb vasúti pályaszakaihoz tartozik. 1891 szeptemberében kezdett el működni, és 1978-ig gőzmozdonyokkal üzemelt. Még nagyobb lett a vonzereje azáltal, hogy az ország legmeredekebb szabványos nyomtávú vasútja.

A vasutat kedvelők az egész világon ismerik az erzbergi vasutat abból az időből, amikor a vasút a legnehezebb feltételek mellett látta el az ércszállítást a Stájer Erzbergből a vordernbergi és Donawitz bei Leobeni kohókba.

A közlekedési szolgáltatás megszűnése után a pályaszakaszt 1988. májusában az Osztrák Szövetségi Vasút beszüntette, és az Erzbergi Vasúti Egyesületnek egy múzeumi vasút üzemelésre átadta. Még ma is járnak az 5081 sorozatú kék sínautóbuszok Vordernberg településtől Präbichl-en keresztül Eisenerz-ig egy szemet gyönyörködtető hegyoldal mentén.

A pályavonal valóban egyedülálló: hat, fallal megerősített völgyhídon keresztül - 32 méter magasan és 117 méter hosszan - és öt alagúton keresztül, összesen 2,5 kilométeres hosszúságban kanyarodik a vasút a Stájer Erzberg körül és azon keresztül, magasan a települések fölött, és majdnem mindenütt távol a közutaktól. Az erzbergi vasút ugyanúgy érinti a Stájerország legmagasabb pontján lévő vasútállomást, a Präbichl pályaudvart a tengerszint felett 1204 méter magasságban, mint az Eisenerz melletti Raumsauklamm-ot. A sínautóbuszos kiránduláson pompás kilátás nyílik a Stájer Erzbergre, valamint az Eisenerzi Alpok hegységeire, és az Északi Mészhegységre.

Az Erzberg menti táj és a gazdag hegyi és kohászati hagyomány egyedülálló. A természet és technika évszázados összjátéka olyan területet alkotott, amelyhez hasonlót aligha nyújt más vidék az élményhez és pihenéshez. Az erzbergi vasút jó választás a személyes felfedezőúthoz!

Erzbergi Vasút - és Télisport Múzeum

Az Erzbergi Vasútmúzeum Vordernberg pályaudvarán található, közvetlenül a múzeumi vasút kiindulási pontjánál.

A Vordernberg-Eisenerz pályaszakasz történetéről, építéséről és üzemeléséről szóló dokumentáció számos képet, iratot, egy fogaskerekű hajtóművet, egy gőzmozdony vezetőállását, valamint a vasúttal kapcsolatos modelleket és kiállítási tárgyakat tartalmaz.

A múzeum második része a helyi télisport történetével foglalkozik, amely több mint 100 évvel ezelőtt Präbichl-en vette kezdetét. Különlegességek: az alpesi országok legrégibb sí emblémája - sílécek 1892-től a mai napig, Zdarsky és Bilgeri sí úttörők találmányai a múlt századból, vordernbergi faszánkó.

Az előtérben található a 297.401-es számmal a világ legerősebb fogaskerék meghajtású gőzmozdonya.Tartomány:Steiermark
Település:Eisenerz
Cím:Eisenerz
GPS: 47° 32′ 32.76384″, 14° 53′ 18.00132″
Honlap: http://www.erzbergbahn.at

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward