» Ausztria

» Ausztria » Salzburg


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Salzburg közelében található Halleinban a világ egyik legrégebbi sóbányáját tekinthetik meg az érdeklődők. A bányatúra útvonala egy ízben a német-osztrák határt is érinti a föld alatt.


A Hallein melletti Bad Dürrnberg sóbánya a világ egyik legrégebbi sólelőhelye. Az itt fekvő hegyekben még a kelta vadászok fedezték fel az értékes ásványt, meg is kezdték bányászatát. Az élelmiszer tartósítása, a bőrök kikészítésére és ételek ízesítésére szolgáló értékes ásvány hozta meg a gazdagságot a későbbi Salzburgi Hercegérsekségnek. 21 szinten 65 km-nyi járat húzódik a hegy gyomrában, ahol 1989-ig folyt aktív bányászat.

A Salzburghoz közeli hegy a kősó bányászata messze a vaskorba nyúlik vissza. A só szerves maradványokra gyakorolt konzerváló hatása már sok olyan évezredes kincshez juttatta a régészeket, amely más körülmények között valószínűleg menthetetlenül elveszett volna. A Hallstatt-Dachstein régió ősi sóbányászati területei e tekintetben különösen termékenynek bizonyultak, de a salzburgi Dürrnberg is sok bizonyítékot hozott felszínre a múltból.

Látogatás

A látogatók a vezetés során megismerik a sóbányászat jelentőségét. Fehér védőruhát kapnak, majd egy kisvasúttal indulnak a bányába, ahol csúszdákon kell leereszkedni egyik tárolóból a másikba. A bányatúra útvonala egy ízben a német-osztrák határt is érinti a föld alatt.

Különleges látnivaló a színes fényekkel megvilágított föld alatti tó - amelyen a tutajozás a program része- , és a bányamúzeum kiállítása.

A falu alatti területen nyílik a ma is termelő sóbánya bejárata. A vezetés másfél órás.

Közvetlenül a bánya bejárata mellett létesítették nemrég a kelta falu (Keltendorf Salina) rekonstrukcióját, mely bemutatja a 2500 évvel ezelőtt itt élt népcsoport mindennapjait.

2021-ben a bánya egy 10 millió eurós beruházásnak köszönhetően teljesen megújultA só teljes körforgását bemutatja be a lelőhely kialakulásától történelmi és a bányászaton át a közvetlenül a helyszínen történő sótermelésig.

Belépő: 19 euró/felnőtt, 9,50 euró/gyerek (4-15 év), 38 euró/családi jegy.
A belépőjegy érvényes még a sóbánya mellett található keltafaluba (Keltendorf Salina), a halleini Keltenmuseumba és Stille-Nacht-Museumba. Magyar nyelvű audio-guide is kölcsönözhető. 2 euró az Audio Guide kölcsönzési díja.

4 év alatti gyermekeknek nem ajánlott a bánya látogatása.

A bányában 7 és 10 Celsius fok között van a hőmérsékelt.

A bánya bejáratánál nagy, ingyenes parkoló van.Tartomány:Salzburg
Település:Bad Dürrnberg
Cím:5422 Bad Dürrnberg, Ramsaustraße 3
GPS: 47° 40′ 1.9821″, 13° 5′ 23.97995″
Honlap: http://www.salzwelten.at

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward