» Ausztria

» Ausztria »

Smaragdok és kristályok: Museum Bramberg


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Bramberg Múzeum
Bramberg a Felső-Pinzgau tartományban található, a Hohe Tauern Nemzeti Park része, a Wildkogel déli lábánál. A brambergi Habachtalt a "smaragdok völgyének" is nevezik. Az itt található smaragd- és ásványlelőhelyek egyedülállóak Európában. A brambergi Erwin Burgsteiner a Brambergi Múzeum "Smaragdok és kristályok" részlegének vezetője.

Smaragdmadonna

Az ásványok iránti szenvedélyét egy ifjúkori hegyi élménye váltotta ki. Akkoriban nem rendelkezett semmilyen előismerettel az ásványokról, de egy túrán, mintegy 300 méteres magasságban, egy hómező fölött egy kis kristályra bukkant: "Tudatlanságomban kicsit ástam, és jött egy nagyobb, majd megpendítettem egy lemezt, ami aztán előre tört, és mögötte nyílt a hasadék, és akár 50 cm hosszú füstös kvarckristályok ragadtak benne" - meséli az interjúban. "A hasadék megtelt, hatalmas élmény volt. Összesen huszonnégy nagyméretű füstkvarc-kristályt hoztunk ki".

A Bramberg Múzeum 1980-ban nyílt meg a Wilhelmgutban, egy 13. századi parasztházban. A múzeum már évtizedekkel korábban elkezdte kiépíteni helytörténeti gyűjteményét, és két terület kristályosodott ki. Ezek jellemzik a múzeumot ma is: a Hohe Tauern ásványkincsei, valamint a helyi és regionális kultúrtörténet.

Smaragd MadonnaMuseum Bramberg
A Smaragd Madonna
Erwin Burgsteiner a kristálygyűjteményből választotta ki a "vágy tárgyát": a Smaragd Madonnát. Körülbelül 25 cm magas, az anyakőzet csillámpalából készült. Anyakőzetnek a környező kőzetet nevezik, ebben az esetben csillám, faggyú és pala keverékét. Belsejében azonban az egyes smaragdok "úgy vannak felfűzve, mint egy női kabát gombjai" - mondja Erwin Burgsteiner -, valóban elég intenzív zöldek, és a kő alakja egy Madonnát mintáz. Az alakot a kő felhasításával hozták létre. Ez a legszebb kő, amit valaha is találtak a Bramberg régióban.

A smaragd Madonnát egy helyi kővadász találta: Alois Steiner, akinek családjában generációk óta keresik a köveket. A smaragdbánya alatti csillámpala sziklatömböt 1970-ben találta meg, összetörte, és megtalálta benne a smaragdokat.

Regionális szokások
A Wilhelmgut felső szintjei a regionális szokásokról, például a parasztkirályokról, de a népművészetről és a régi mesterségekről - méhészet, régi szakácskönyvek, alpesi gazdálkodás és a falusi kovácsműhely, de különösen a bányászat történetéről mesélnek. Meglátogatható egy eredeti brambergi galéria, és betekintést nyerhetünk a bányászok veszélyes munkájába és szerszámaikba az elektromosság és motorok nélküli időkben. A kemény munkáról nagyméretű képek adnak képet, amelyek a történelmi bányászat jeleneteit idézik fel.

A brambergi múzeumban egy bécsi is képviselteti magát: Ha a régi, jól kitaposott lépcsőn feljutunk az első emeletre, a folyosó falán Josef Stoitzner bécsi festőművész olajfestményei, rajzai és élettörténetei láthatók, akinek itt, Brambergben volt a második otthona.

Kiállítás megtekintéseMuseum Bramberg
Smaragdfalu
Rögtön az alagsori bejáratnál csupasz sziklafalak fogadják a látogatókat, és falitáblák mesélnek Bramberg kőbányászatának történetéről. Az ásványokat tartalmazó vitrinek világítanak a sötétben. Itt trónol, jól láthatóan és központi helyen, a Smaragd Madonna.

Bramberg a turisták számára "Smaragdfalvaként" is reklámozza magát, túra- és tanösvényekkel, ahol maga is kipróbálhatja a szerencséjét a kövek kimosásában. Sok brambergi család számára a kővadászat régóta ápolt hagyomány, amelyhez generációkon át öröklődő tudás társul.

A faluban csak az elmúlt 40-50 évben tudatosult az emberekben, hogy a kövek és a megtalálásukhoz kapcsolódó történetek kulturális értékek - mondja Erwin Burgsteiner. "Ezért is fontos, hogy van ott egy múzeum, és hogy a kőkeresők együttműködnek a múzeummal, és kölcsönbe adják a leleteket.Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward