» Görögország

» Görögország » Attika » Attika


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Parnitha hegy a legmagasabb pont Attikában, 1413 m magas. Nagyrésze egy nemzeti park része, ezért tökéletes hely a természetbarátoknak és a túrázóknak.


30 emlős-, 120 madárfaj, de mindenek felett 800, egy részükben védett növényfajt csodálhatnak meg a túrázók.

Az ókori görögök azt gondolták, hogy Pán, a pásztorok istene szokott idejárni furulyázni és táncolni. A mükénéi kor alatt népesült be először, és mindig is kulcsszerepet játszott Attika védelmében. Számos erődöt építettek a hegyen (védekezés és kommunikáció miatt – az innen leadott fényjeleket messziről is lehet látni), ezeknek egy része még ma is látható jobb-rosszabb állapotban. A legnagyobb ilyen a Filisz erőd (το Φρούριο της Φυλής), amelyet az i. e. 4. században építettek egy stratégiai szempontból kiváló helyen. Innen indították a hadjártot az athéni száműzöttek a 30 zsarnok ellen. Az athéniba vezető út mentén még ma is látszik a szekerek nyoma a sziklákon.

Az erődökön kívül több templom és kolostor is található a hegyen. Ezek közé tartozik a 13. századi Kliszton bizánci kolostor (Μονή Κλειστών), amelyet IV. Ince pápa is említett 1209-ben. Másik nevezetesség a Tati palota (Τατόι), a görög királyok nyári rezidenciája, amely ma már teljesen elhagyatott.

Elkötelezett túrázók számára érdekes a Panos barlang (Σπήλαιο Πανός), amelynek megközelítéséhez meg kell mászni egy kisebb, meredek emelkedőt. Eredetileg Pán és a nimfák szentélye volt, és a régészek 2000 olajlámpást találtak benne. A falakban lévő lyukakba helyezték el az emberek az áldozati ajándékaikat.

Végül, azok is találhatnak itt maguknak szórakozást, akik inkább a szerencsejátékokat kedvelik. A Mont Parnes kaszinó éjjel-nappal nyitva tart, és egy érvényes útlevéllel bárki használhatja.

A csúcsra gyalog és autóval is fel lehet jutni. Az autós út nagyon kanyargós, de a kilátás gyönyörű. Ezenkívül még a hegy aljától egy ingyenes kabinos felvonó (Parnitha Funitel / Τελεφερίκ της Πάρνηθας) is felvezet a tetejére.

A látogatók kettő menedékházban meg is szállhatnak a hegy oldalában.Tartomány:Attika
Cím:Mount Parnitha Πάρνηθα
GPS: 38° 10′ 23.0232″, 23° 43′ 19.04063″
Honlap: http://www.parnitha-np.gr/welcome.htm

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward