Bíró Mihály plakátjaiból nyílt kiállítás Bécsben

2010. október 19.

print

Bíró Mihály plakátjaiból nyílt kiállítás Bécsben

Pátosz vörösben címmel a 20. század eleji Magyarország egyik legismertebb grafikusa, Bíró Mihály munkáiból nyílt kiállítás a bécsi MAK-ban.

        

Pátosz vörösben címmel a 20. század eleji Magyarország egyik legismertebb grafikusa, Bíró Mihály munkáiból nyílt kiállítás a bécsi MAK-ban. Látható a híres Vörös kalapácsos ember és a Horthy-album litográfiái is.

                                                                

Bíró Mihály 1886-ban született Budapesten, és már korán elkötelezte magát a szociáldemokrata világszemlélet mellett. 1910 és 1914 között számos plakátot és illusztrációt tervezett az akkori szociáldemokrata pártnak és a Népszavának, amelyek a háború, az elnyomás és a kizsákmányolás ellen szóltak.
A híres grafikus az I. világháború után Bécsbe menekült a Horthy-diktatúra elől. Az osztrák fővárosban bemutatott Horthy-album, amelyben húsz színes litográfián leplezetlenül dokumentálja a rezsim kegyetlenkedéseit, törést hozott az életében. A Horthy-kormány nemcsak hivatalos tiltakozást adott ki a magyar emigránsok beszámolóit vizuálisan összefoglaló album ellen, de megkezdte Bíró Mihály üldözését is.
A bécsi Iparművészeti Múzeumban, a MAK-ban 2011. január 9-ig látható kiállítás középpontjában Bíró Mihály világháború előtti és a két világháború közötti magyar és osztrák politikai történéseket dokumentáló munkái állnak.

Museum für Angewandte Kunst
2010. október 6.-2011. január 9.
http://www.mak.at

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play