Templomok éjszakája Ausztriában

2012. február 1.

print

Templomok éjszakája Ausztriában

Idén is megrendezik a Templomok hosszú éjszakáját a hét végén Ausztriában és több vele szomszédos országban, köztük Magyarországon.

Idén is megrendezik a Templomok hosszú éjszakáját a hét végén Ausztriában és több vele szomszédos országban, köztük Magyarországon.

Több mint hatszáz templom és egyházi intézmény nyitja meg kapuit pénteken szerte Ausztriában és várja programokkal az érdeklődőket kora estétől hajnalig.

Egyedül a fővárosban, Bécsben 182 templomban lesznek kiállítások, koncertek, beszélgetések, idegenvezetések és vallási rendezvények. A nagyobbak között megnyitja kapuit a neogótikus Fogadalmi templom (Votivkirche), az Otto Wagner tervezte szecessziós templom a Steinhof magaslaton és a belvárosi görögkeleti Szentháromság-templom is. A város egyik turisztikai jelképének, a gótikus Stephansdomnak a belső terét a rendezvényhez kapcsolódóan június közepéig különleges fényjáték világítja be. A Templomok hosszú éjszakája keretében az érdeklődők olyan épületeket is felkereshetnek, amelyek máskor zárva vannak a nagyközönség előtt. Most először nyitják meg a 2004-ben elhunyt Franz König bíboros hagyatékát őrző archívumot.

Az egész Ausztriára kiterjedő megmozduláshoz 36 burgenlandi templom is csatlakozott. 

Magyarországon szombaton rendezik meg a Templomok éjszakáját. Kilenc soproni templomban lesznek rendezvények: a Bencés ("Kecske") templomben, a Domonkos templomban, az Evangélikus templomban, a Jézus Szíve, az Orsolyita, a Református, a Szent Imre- és a Szent István-templomokban, valamint a Szent György-dómtemplomban. A plébánia közösségek színes programokkal, áhítattal, közös énekkel-zenével, előadásokkal, templomvezetésekkel várnak hívőket és nem hívőket. A szervezők megpróbálják a templomok, plébánia közösségek életét egy kicsit más szemszögből is bemutatni az érdeklődők számára.

(MTI)
Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play