» Magyarország

» Magyarország » Komárom-Esztergom » Vértes


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Vértesszentkereszten található, az 1200-as években épült román stílusú apátság romja


A vértesszentkereszti apátságot bencések alapították az 1100-as évek elején a Csákok birtokán, és ők tartották fenn több mint háromszáz esztendeig. A román stílusú nagytemplomot az 1200-as évek elején a bencések építették.

A templom és a mellette épült monostor az 1470-es években azonban már szinte lakhatatlanná vált. Pálosok vették át, majd a domonkosok teremtettek ott virágzó életet, végül 1543-ban ők is elmenekültek a török elől.

Az oszmán uralom alatt a hely pusztulásnak indult, majd az 1700-as években környékbeli kastélyok, templomok építéséhez vitték el köveit. Értékes faragott darabjai találhatók a környéken, például Tatán az Esterházy-kastély kertjében, de jutott belőlük Csákvárra, Pusztavámra is.

Az 1960-as, '70-es években a területet nagyrészt feltárták M. Kozák Éva vezetésével, majd a nyolcvanas években bemutathatóvá tették, bár látogatható igazából sosem volt. 

A terület kizárólag tárlatvezetéssel látogatható, amely óránként indul. A műemlék belépőjegy megváltása ellenében tekinthető meg szerdától vasárnapig.Tartomány:Komárom-Esztergom
Cím:Vértesszentkereszt
GPS: 47° 26′ 36.024″, 18° 16′ 17.76756″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward