» Görögország

» Görögország » Dél-Égei-szigetek » Sziget


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Az Égei-tenger türkizkék vizében elhelyezkedő Kos tökéletes környezetet kínál egy álomnyaraláshoz.


Kos a tökéletes fürdősziget Görögországban. Ez köszönhető a hosszú homokos strandoknak, a félreeső fürdőöblöknek és a türkizkék tengernek, amely mindig a szemünk előtt van.

Kos kicsi, mindössze 45 kilométer hosszú és nyolc kilométer keskeny. Nyaraláskor ez azt jelenti, hogy sokat láthatsz és fedezhetsz fel – mindezt anélkül, hogy megterhelnéd magát, vagy hosszan vezetnél.

Már ie 2000-ben Krétán kívül az egyik legjelentősebb minószi település a mai Kos város helyén volt.

Egy mükénéi korszakot követett a görög ókor, majd a sziget a Római Birodalomhoz, később Bizánchoz és Velencéhez került. 1315-ben Kost a Szent János lovagok vásárolták meg, a 16. században az oszmánok, 1912-ben pedig az olaszok.

1923-ban a Lausanne-i Szerződéssel hivatalosan Olaszországhoz csatolták Kost – és Kos lakói olasz állampolgárok lettek. A második világháború idején a szigetet először a német Wehrmacht szállta meg, majd később a britek birtokába került.

A fordulópont 1946-ban következett be: Kost a Dodekanészosz többi szigetével együtt Görögországhoz csatolták. A Görögországgal kötött uniót hivatalosan 1948. március 7-én írták alá.

A nyugalom nagyon fontos Koson.  A statisztikák szerint a koerek (igen, így hívják Kos lakóit) átlagosan 94 percig maradnak egy kávézóban, mindössze egy csésze kávé mellett.

Kos „Hippokratész szigete” néven ismert. A sziget leghíresebb fia Hippokratész volt, a modern orvoslás atyja. Koson született ie 460 körül. Kos egyik legfontosabb látnivalója egy fa: a Hippokratész platán, Kos város központjában. A legenda szerint Hippokratész e platán alatt tanította tanítványait. Valójában egy keleti fa, amely több mint 500 éves. 1985-ben természeti műemlékké nyilvánították, és a híres görög orvosról nevezték el.

Zia hegyi falu

Zia hegyi falu, amely a sziget legmagasabban fekvő faluja. A 300 méteres tengerszint feletti magasságban itt a hangsúly a szigetre nyíló lenyűgöző kilátáson van. A turisták különösen napnyugtakor özönlenek Ziába, hogy megnézzék a természeti látványt az egyik tavernában.

A turisták tömegének elkerülése érdekében érdemes kora reggel jönni. Utána nagyobb a nyugalom és a csend, mert még nem értek el autóbuszok a faluba, és lehetősége van békében sétálni az utcákon.

Kirándulás a Dikeoson

Kos legmagasabb hegye, a Dikeos 846 méter magasra emelkedik. Aki felmegy a csúcsra, annak mesés panoráma tárul eléje a nyolc kilométeres útvonalon. A túra Zia hegyi faluból indul, a fel- és leszállás körülbelül két órát vesz igénybe.

A csúcson egy kék-fehér Krisztus-kápolna és egy kőoszlop van, amely a sziget legmagasabb pontját jelzi.

Agios Dimitrios szellemfaluja

A Dikeos-hegységben Kos városa és Zia hegyi faluja között fekszik Agios Dimitrios, amelyet Kos szellemfaluként ismernek. A 19. század második felében még mintegy 30 házból állt a falu. Ahogy telt az idő, egyre több helyi lakos költözött el – Agios Dimitrios pedig évekig feküdt elhagyatva.

A rommá vált házak ma a falu jelképei. A kis tornyú templomból nagyszerű kilátás nyílik a Dikeos-síkságra.

Pyli falu

A sziget belsejében található Pyli falu az északi parton Marmari és a déli Dikeos-hegység között. A város szívében található Pigi-kút népszerű látványosság. A szökőkút 400 éves, helyenként ma is láthatók az ősi feliratok.

A szökőkút körül számos legenda kering. Egyrészt azt mondják, hogy azok a nők, akik isszák a kút vizét, és többször körbejárják azt, sok gyerekkel lesznek áldva. Másrészt a szökőkút megkerülése után állítólag gyorsabban kerülsz az esküvői oltár elé.

Kastri sziklás szigete

Kos különlegessége közvetlenül az Àgios Stefanos-bazilika strandja előtt található: egy apró sziklás sziget úszik a vízben. A kis szigetet sokan csónakkal keresik fel, de úszással el lehet jutni a szigetre.

A szigeten egy régi erőd maradványai vannak, amely egykor arra szolgált, hogy megvédje az öblöt az ellenségektől és a kalózoktól. Itt található egy kis kék-fehér kápolna is, amelyet Szent Miklósnak, a tengerészek védőszentjének szenteltek.

Pávaerdő Plaka

Rengeteg páva él a Plaka-erdő közepén. Az erdőben túrázva a látogató gyakran találkozik az állatokkal és azok színes tollaival. Kis szerencsével akár bébi pávákat is láthat.

Az erdőben számos piknikasztal található, ezért érdemes piknikezni is.

Kefalos-félsziget

A Kos nyugati részén fekvő Kefalos-félsziget a sziget legcsendesebb részének tekinthető, például Kamri kis kikötőjének tengerparti szakasza, valamint Onia és Kampos tengerparti üdülőhelyek.

A félsziget nagy része hegyvidéki, és csak néhány út keresztezi. Éppen ezért ideálisak a feltételek a kerékpározás, túrázás és a természet szerelmeseinek - valamint mindenkinek, aki távol szeretne pihenni a tömegtől.

Nisyros sziget

A vulkáni eredetű Nisyros sziget Kostól körülbelül 16 kilométerre délre található. A szigeten öt vulkáni kráter található, de csak a Stefanus-krátert lehet meglátogatni - a másik négyben túl magas a kéngáz-kibocsátás.

A kirándulóhajó általában egy órán belül elviszi Kos városából Nisyrosba. Számos festői falu várja ott. A legnagyobb Mandraki, amelynek kikötőjébe érkezik. Innen busszal 30 perc alatt elérheti a vulkán kráterét.

De a Paleokastro, a Nisyros Akropolisz és a Panagia Spiliani kolostor is megér egy látogatást. Különösen izgalmas: a sziget északnyugati részén található kolostor nagyrészt egy barlangban található, ami már önmagában is élmény.

Ha inkább úszni szeretne, lehetősége van arra a számos strand egyikén, például Lefki, Gialiskari vagy Lyés strandján. Alternatív megoldásként ott van a Loutra termálfürdő 37 fokos melegvízzel.

Kos termálforrásai

Kos vulkáni eredetű. Ezért nem csak a tengerben fürödhetsz, hanem a termálforrásokban is. Az Embros partján található öbölben kénben gazdag víz ömlik a tengerbe, és különleges fürdőzési élményt nyújt.

Az Embros termálforrás vize 50 és 80 fok közötti, és a tengerparton egy medencében gyűlik össze. Mivel a tenger lehűti a forró gyógyvizet, a víz hőmérséklete 30 és 40 fok közötti. Az Embros termálforrás gyógyító hatásai Görögország határain túl is ismertek.

Legszebb strandok

1. Paradise Beach - a paradicsomi strand

A sziget déli részén fekszik egy olyan strand, amelynek már a neve is a paradicsomot ígéri: a Paradise Beach puha homokkal, kristálytiszta vízzel és egy képeskönyvbe illő öböllel varázsolja el az embert, ahol csodálatos úszni. Izgalmas: mivel a vízben bizonyos helyeken vulkáni gázok keletkeznek, a tenger időnként felpezsdül, és apró buborékok jelennek meg. Ezért nevezik a strandot "Buborékos strandnak". Sajnos főszezonban elég zsúfolt tud lenni, ezért érdemes korán reggel érkezni.

2. Agios Stefanos Beach - az Instagram strandja

Ha nem csak úszni szeretnél a tengerben vagy lazítani a parton, hanem fotózni is, akkor a sziget déli részén található Agios Stefanos Beach a megfelelő hely. Itt ugyanis egyértelműen Kos legtöbbet fotózott strandján pózol. Kiemelt látnivaló a közvetlenül szemben fekvő Kastri sziget, amely a kék kápolnájáról híres. Ha akarod, akár át is úszhatsz, vagy átmehetsz egy pedálos csónakkal.

3. Kék strand - a legeldugottabb strand délen

Szintén Kósz déli részén található a Blue Beach, amelyet kevesebb turista látogat, mivel sokkal eldugottabb. Akik ide jönnek, festői környezetet fedeznek fel, és lehetőségük van arra, hogy teljesen egyedül ugorjanak a hullámokba. Az egyetlen csapda: a Blue Beach olyan messze van a megszokottól, hogy nincsenek kávézók, éttermek és vécék. Tehát egy jól felszerelt strandtáskára lesz szükséged az itt töltött fürdőzéshez.

4. Therma Beach - a termálstrand

Nyáron egy termálfürdőben hűsölnél? Furcsán hangzik, de Kos déli partján ez teljesen normális. Itt található ugyanis a Therma Beach. Ennek a strandnak a különlegessége a szomszédos termálforrások, amelyek vize ásványi anyagokban gazdag. Ha akarod, először itt lóghatsz a strandon, majd beugorhatsz a termálforrásokba, és a koronaként foglalhatsz egy masszázst.

5. Camel Beach - a nyugodt tengerpart

Előbb a munka, aztán a gyönyör, vagy inkább: a hűsítő nap a tengerparton. Camel Beachre nem is olyan könnyű eljutni. Ahhoz, hogy eljussunk a strandra, eléggé le kell mászni. De megéri. Ha megérkeztél, egy festői, sziklás tájjal körülvett strand vár rád. Ha szeretsz búvárkodni, a víz alatt remek képekkel jutalmaznak majd. Étkezési lehetőség nincs, de napágyak és napernyők bérelhetők.

6. Lagada Beach - a csendes strand

Szintén a sziget déli részén található Kósz egyik legcsendesebb strandja. A Lagada Beach kicsi, de szép, távol a tömegturizmustól. Van néhány étterem és napozóágyak és napernyők bérelhetők, de nagyjából ennyi. Itt általában csend van, és a sekély lejtésű strand népszerű a családok körében.

7. Cavo Paradiso strand - a legeldugottabb strand

A Cavo Paradiso Beach (a Google Maps-en Mystic-Phenomental Beach néven is ismert) egy még eldugottabb strand Kósz délnyugati csücskében. Már a neve is elárulja, mire számíthat itt: Cavo Paradiso barlangi paradicsomot jelent. A strand sziklák között rejtőzik, és csak gyalogosan lehet megközelíteni.

Ezért is van itt csak kevés turista. Ha magányra vágyik a nyaralás során, és egyedül akarja érezni magát egy szigeten, akkor ez a megfelelő hely.

8. Psalidi Beach - a mindenes strand

Az egyik legnépszerűbb strand a Psalidi Beach Kos északi részén, nem messze a sziget fővárosától. A Psalidi Beach végtelennek tűnik: Psalidi külvárosának teljes tengerparti területét gyakorlatilag egy keskeny sávban húzódik a strand. Ez azonban nem szélesebb öt méternél.

És mivel a strand ilyen hosszú, a megjelenése újra és újra változik. Ha az egyik helyen kavicsok és kövek vannak, máshol világos, mesterségesen felhalmozott homok. Vannak nyugágyakkal, zuhanyzókkal és öltözőfülkékkel ellátott szakaszok is, máshol pedig kis fürdőöblök, ahol inkább csend van.

9. Marmari Beach - a szörfös strand

Szintén Kos északi részén található a Marmari Beach, amely ideális a vízi sportok szerelmeseinek. Tavasszal és ősszel itt állandó szellő fúj, ami különösen a vitorlázóknak és a szörfösöknek kedvez. Aki akar, bérelhet pedálos csónakot, kajakozhat vagy stand-up paddlingolhat. A családok otthon érzik magukat a Máramarosi strandon: a vízbejárat sekély, és nincsenek aluláramlások, ami tökéletes a kisebb gyerekek számára.

10. Tigaki Beach - a sokoldalú strand

A közelben található a Tigaki Beach, egy másik strand, amely sok mindenre képes és lehetővé teszi. A finomhomokos tigaki strand több mint három kilométer hosszan húzódik, ahol sok mindent megtehetsz: beülhetsz a számos étterem és kávézó egyikébe, vízi sportokat űzhetsz, lazíthatsz a festői dűnék egyikén, vagy egyszerűen csak beleugorhatsz a hullámokba. A legtöbb szakaszon van ellátás, és rengeteg napozóágy és napernyő áll rendelkezésre.

11. Mastichari strand - a legszebb strand északon

A sziget északi részén, Mastichari faluban található Mastichari strandot tartják Kósz egyik legszebb strandjának. A körülbelül két kilométer hosszú strand a város kikötőjétől délnyugati irányban húzódik, ami azt jelenti, hogy több szakasza van.

Minél közelebb van a faluhoz, annál több a kocsma, annál eldugottabb, annál nyugodtabb. A környék egy álom: az egyik oldalon a türkizkék víz, a másikon buja dűnés táj, szemben pedig Kalimnos szigete.

12. Lambi Beach - a városi strand

Épp Kósz városában járkálsz, és egy kis hűsölésre vágysz? Akkor a Lambi Beach a megfelelő hely. Mindössze 100 méterre északra található Kosz város kikötőjétől. Itt mindig nagy a nyüzsgés, de ez azért is van, mert sok a tennivaló. A parti sétányon számos étterem, kávézó, bár és klub található. A vízi sportok is a középpontban vannak itt: pedálos csónakázhat vagy jet-skizhet, sőt még a parasailinget is kipróbálhatja. Fontos: A Lambi Beach nem homokos strand, hanem kavicsból áll. Fürdőcipőre azonban nincs szükség, mivel a kavics finom.

13. Kohilari Beach - a legsportosabb strand

Ha szereted az akciót, akkor Kósz nyugati részére kell menned. A Kohilari Beach a vízi sportok szerelmeseinek, különösen a sárkányszörfösöknek az Eldorádója. Ennek oka a Meltemi.

Szörfparadicsom 

Ez az északnyugati szél, amely nyáron folyamatosan fúj Koson, és nagyszerű hullámokat eredményez. Jó tudni: a szörfösök nyáron Koson találják a legjobb körülményeket. A Kohilari Beach a hullámzás miatt nem annyira alkalmas családok számára.

A Marmari strandon a szélviszonyok mindig ideálisak. Ez a Melteminek, az északnyugati szélnek köszönhető, amely itt folyamatosan fúj és nagy hullámokat kelt. Ezért a sziget az Égei-tenger egyik legrégebbi szörfözési területeként is ismert.

Sznorkelezés a Paradise Beachen

Kos nemcsak a vízen, hanem a víz alatti világban is sok meglepetést tartogat. Mivel a szigeten a víz kristálytiszta, a búvárok látótávolsága gyakran eléri a 40 métert.

Ha szereted a sznorkelezést, a Paradise Beach keleti részén található Bubble Beachen egy lenyűgöző természeti jelenséget fedezhetsz fel: kis légbuborékok emelkednek ki a tengerfenékből, és gyémántként csillognak a napfény hatására! Ha pedig a víz alá merülsz a Kamariou strandon, rácsodálkozhatsz a polipokra és a színes halrajokra.Tartomány:Dél-Égei-szigetek
Cím:Kos
GPS: 36° 47′ 37.2957″, 27° 5′ 5.37562″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward