Moholy-Nagy kép az Albertina lépcsőjén

2012. augusztus 3.

print

Moholy-Nagy kép az Albertina lépcsőjén

Július 19. óta egy magyar festmény, Moholy-Nagy László Magyar mezők című műve díszíti a bécsi Albertina lépcsőjét. A kültéri akció célja, hogy felhívja a figyelmet a múzeumban látható kiállítások sokszínűségére.

Július 19. óta egy magyar festmény, Moholy-Nagy László Ungarische Felder (Magyar mezők) című műve díszíti a bécsi Albertina lépcsőjét. A kültéri akció célja, hogy felhívja a figyelmet a múzeumban látható kiállítások sokszínűségére.

 


ˆ (c) Albertina, Wien


A napokban a konstruktivista festő, ipari tervező és fotográfus Moholy-Nagy László Ungarische Felder című képének túlméretezett reprodukcióját ragasztották a bécsi Albertina lépcsőjére, hogy felhívják a figyelmet az múzeumban látható kiállítások sokszínűségére. Ez egyébként a második ilyen kültéri akció: a látogatók tavaly Monet Tavirózsák című festményén át juthattak be a kiállításokra.

 


„A Moholy-Nagy-kép mozgalmassága és ritmusa a keskeny négyszögletes formák jól átgondolt arányának, illetve a dinamikus színválasztásnak köszönhető, melyhez a festetlen felületek is szervesen hozzátartoznak.“ – mondta a képről Sarah Wulbrandt, az Albertina sajtófelelőse. Az épület külső lépcsőjén így egy egészen izgalmas párbeszéd jön létre a ferdén futó mezők és a múzeum különleges homlokzata között.

A kép a Forberg-gyűjtemény egyik darabja, melyet 2007-ben Mathias és Eva Forberg adott kölcsön határozatlan időre az Albertinának. A gyűjteményben több Moholy-Nagy-festmény mellett olyan alkotók darabjait is megtaláljuk, mint Pablo Picasso, Vaszilij Kandinszkij, Paul Klee vagy Franz Marc.

Minden jel arra mutat, hogy kültéri művészeti akciók esetén Bécsben előszeretettel nyúlnak magyar alkotásokhoz, hiszen a Ringturm irodaházat jelenleg is Fehér László Társaság című festménye díszíti. A Wiener Städtische Versicherungsverein és a Vienna Insurance Group közös művészeti projektjének köszönhetően a 4.000 négyzetméteresre nagyított mű egészen szeptember közepéig látható a bécsi Ringstraßén.

 

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play