Középkori politikai PR az Albertinában

2012. december 18.

print Hetedhétország.hu

Középkori politikai PR az Albertinában

Dürernek és kortársainak I. Miksa császár megrendelésére készült alkotásait mutatja be a bécsi Albertina múzeum. A kiállítás ékessége az 54 méter hosszú Diadalmenet, Albrecht Altdorfer munkája.





Az Albertinában megnyílt kiállítás I. Miksa császárt (1459-1519) nagy önábrázolóként és Albrecht Dürer megbízójaként mutatja be.


I. Miksa császár a Habsburg-ház egyik legelbűvölőbb uralkodói személyiségének számított. Nem csak az "utolsó lovag" volt, hanem saját személyének és politikai szerepének mesteri propagandistája is. Noha szinte állandó pénzhiánnyal küszködött, a pénzt nem sajnálva a kor leghíresebb festőinek adott megbízást azzal a céllal, hogy hírneve fennmaradjon. A középkor végének legjelentősebb művészei segédkeztek neki önábrázolásában, mindenekelőtt Albrecht Dürer. Számos festménnyel, grafikával, nyomdatermékkel és szoborral állított impozáns emléket saját személyének és dinasztiájának. Miksa volt az első uralkodó, aki kimondottan propagandisztikus céllal rendelte meg műalkotásait.

Az Albertina számos darabot őriz a "miksai védjegyet" viselő legjelentősebb alkotások közül, és ezeket a "Kaiser Maximilian I. und die Kunst der Dürerzeit" ("I. Miksa császár és Albrecht Dürer korának művészete") című kiállításon mutatja be. A kiállítás az 1500 körül élő és alkotó legfontosabb művészek összesen 340 alkotását mutatja be, olyanokét, mint Albrecht Dürer, Albrecht Altdorfer, Hans Burgkmair és Bernhard Strigel. A kiállítás Albrecht Dürertől mintegy negyven művet vonultat fel, köztük a Diadalkaput, több látképet és egy portrét Miksáról.

A legimpozánsabb az Altdorfer és műhelye által festett "Diadalmenet", amelynek pergamenre festett képei eredetileg 100 méter hosszú frízt alkottak. A festményen hercegek, lovagok és szolgák serege kíséri a díszes kocsin ülő császárt egy elképzelt győzelmi felvonulásban. Az alkotás 1920 óta az Albertina múzeum birtokában van, eddig csak két alkalommal, 1938-ban és 1959-ben állították ki teljes egészében. A fríz több mint 50 méter hosszú második fele, amelyet egy külön erre a célra készített, 54 méter hosszú vitrinben állítanak ki. Az alkotás első részének sorsa ismeretlen.

Az idealizáló ábrázolással ellentétes felfogásban, de ugyancsak a császár utasításai alapján készült az a kisméretű portré is, amely a halott Miksát ábrázolja. Ezen a művész egyszerű halandóként festette meg a császárt.

I. Miksa császárt a 19. század óta az „Utolsó lovag“-ként emlegetik, jóllehet a lovagság európai reneszánszának kezdetén állt, mely pompás lovagi tornákon és páncélokban mutatkozott meg. A kiállítás sok egyéb témakörön kívül a Miksa időszak művészetének ezt az aspektusát is bemutatja.
A festmények és metszetek mellett korabeli fegyverek, páncélok, faliszőnyegek és más műtárgyak adnak képet Miksa koráról.

Az Albertina saját gyűjteményének válogatott darabjait a Metropolitan Museum of Art New York, a berlini Kupferstichkabinett és a Bécsi Művészettörténeti Múzeum által kölcsönadott jeles művek is gazdagítják.

A tárlat január 6-ig látogatható.





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play