Megnyitják Mussolini titkos bunkerét

2013. április 2.

print

Megnyitják Mussolini titkos bunkerét

Rómában felfedezték Mussolini legtitkosabb bunkerét, hamarosan turista látványossággá válik.

A bunkert 2010-ben fedezték fel, amikor munkások a reneszánsz Palazzo Venezia-t restaurálták, de idáig nem fedték fel létezését. A 15. századi épület pincéjében egy 9 titkos szobába vezetető csapóajtót találtak, amelyeknek védelmét két méter vastagságú betonfalak biztosították. A kutatók szerint ez Benito Mussolini 12. bunkere, mindközül a legtitkosabb.

 


Piazza Venezia


Ez volt a Duce utolsó bunkere, amelynek építését ugyan soha nem fejezték be, ami abból is látszik, hogy nincsen vízvezeték, se áram, csak a csupasz falak. A bunker 15 méterrel van a föld alatt, és ellenállt egypár komoly bombatámadásnak is. Két menekülő útvonal található itt, az egyik a szomszédos templom kertjébe vezet. A másikat még nem fedezték fel teljesen, de Mussolini egyik másik bunkerének az irányába vezet.

A bunker 80 nm-es, ezért valószínű, hogy csak magának Mussolininak és még egy személynek tervezték, minden bizonnyal szeretőjének, Claretta Petaccinak. A néhol két méter vastag falak kitűnő védelmet nyújthattak volna egy esetleges légicsapás ellen. A forrásokból tudható, hogy maga a vezér felügyelte kialakítását, aki rettenetesen félt a szövetségesek közeledtétől.

 


Míg ez a bunker hálózat megvédte Mussolinit a bombáktól, a partizánoktól már nem. A diktátort a 1945. április 28-án a partizánok végezték ki szeretőjével együtt.

A bunkert ősszel nyitják meg a turisták előtt.
Lesznek érintőképernyős információs táblák, amelyek a hely történelmi jelentőségét mutatják majd be, valamint egy korabeli légósziréna hangjának a felvétele is lejátszható lesz, hogy felidézze a bunker hangulatát.

A Palazzo Venezia egyike Róma első három reneszánsz kori épületeinek, jelenleg a Museo di Palazzo Veneziának ad otthont.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play