Burgonyaünnep Bécsben

2013. április 10.

print

Burgonyaünnep Bécsben

Minden a krumpli körül forog a hétvégén a bécsi Naschmarkton, ahol burgonyaünneppel tisztelegnek e sokoldalúan elkészíthető növény előtt. A fesztivál apropója, hogy az első gumók 425 évvel ezelőtt érkeztek meg Bécsbe.

Minden a krumpli körül forog a hétvégén a bécsi Naschmarkton, ahol burgonyaünneppel tisztelegnek e sokoldalúan elkészíthető növény előtt. A fesztivál apropója, hogy az első gumók 425 évvel ezelőtt kerültek az osztrák fővárosba – igaz, akkor még cserepes dísznövényként.

 


Fotó: Schaub-Walzer/PID


Burgonyaünneppel
várja a kulináris és kulturális élményre vágyókat a bécsi Naschmarkt 2013. április 26-27-én. A jubileumi rendezvény alkalmából a standoknál a legkülönbözőbb krumplifajtákat és burgonyából készült ételspecialitásokat kínálják, a legkisebbek pedig saját bélyegzőt készíthetnek a növény gumójából és krumplivetélkedőn vehetnek részt.

A burgonyaünnep apropója, hogy 425 évvel ezelőtt, 1588. január 26-án kerültek az első növények az osztrák fővárosba. Egy belga kormányzó két gumót ajándékozott a kor elismert botanikusának, Clusiusnak, aki „kis szarvasgombának” nevezte őket. A növényt akkoriban még nem használták étkezési célokra, hanem cserepes növényként árulták a virágpiacokon, mivel virágzáskor a hársfa virágára emlékeztetett az illata. Élelmiszerré csak az éhínségek, például a háborúk idején avanzsált, mára viszont a bécsi lakosság egyik alapélelmiszerévé vált.

 


Fotó: Schaub-Walzer/PID


A gumónak száz évvel ezelőtt három neve is volt: a krumpli (Kartoffel) elnevézés a németből származott, de hívták földi almának a francia „pomme de terre” fordításaként, osztrák neve pedig földi körte (Grundbirne) volt.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play