Meghibásodott az Anker-óra Bécsben

2013. április 14.

print

Meghibásodott az Anker-óra Bécsben

Már néhány napja hiába várnak a Bécsbe látogató turisták délben a belváros egyik nevezetessége, az Anker-óra előtt, ugyanis a szerkezet meghibásodása miatt nem vonulnak körbe a számlap előtt a híres óra figurái. Egyelőre nem tudni, hogy meddig tart a javítás.

Már néhány napja hiába várnak a Bécsbe látogató turisták délben a belváros egyik nevezetessége, az Anker-óra előtt, ugyanis a szerkezet meghibásodása miatt nem vonulnak körbe a számlap előtt a híres óra figurái.

Minden délben több tucat turista gyűlik össze a Hoher Markton, hogy a különleges óra játékában gyönyörködhessen. Az óraütések és a harangjáték továbbra is hallható, de a történelmi alakok nem járnak már körbe a négy méter átmérőjű számlap előtt.

 


A "felvonulás" a Mária Terézia és a hitvese, Lotharingiai Ferenc István alkotta páros, valamint a délben megjelenő Josef Haydn között akadt el.

Az óra a nyári időszámításra való átállítás után mutatta először a meghibásodás jeleit. A festett fémalakokat egy villanymotor mozgatja egy fogaskerék és egy lánc segítségével. A karbantartók arra gyanakszanak, hogy a lánc mondta fel a szolgálatot. "Ez a lánc már 99 éves, nagyon régi - egy idős hölgy, akinek már lehetnek ízületi problémái" - mondta Andrea Filoxenidis, az óra tulajdonosának, a Helvetia Biztosítónak a szóvivője az ORF televíziónak.

Egyelőre nem tudni, hogy meddig tart a javítás.

Az órát Franz von Matsch, a múlt századforduló híres osztrák festőművésze tervezte 1913-ban szecessziós stílusban. A szerkezet az egykori Anker biztosítótársaság reklámjaként szolgált.

(MTI)

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play