» Olaszország

» Olaszország » Campania » Nápoly


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Szibilla-barlang egy földalatti komplexum az ókori Cumae városa alatt, a mai Nápoly metropolisz városának peremén.


A barlangot a kumai szibillával, az apollóni orákulumot felügyelő papnővel hozták kapcsolatba, aki a legenda szerint Apollón temploma alatti föld mélyéről jósolt, ahol a barlang bejáratánál kiállított levelekre írta jóslatait.

Ovidius Metamorphoses című művében a szibilla halandónak van leírva, aki hosszú életet kapott, amikor Apollón felajánlotta, hogy teljesíti kívánságát a szüzességéért cserébe. Fogott egy marék homokot, és annyi évet kért, ahány évig a szemek tartanak, de később visszautasította az isten szerelmét, és elsorvadt.

A kumai szibillát Vergilius Aeneisében is említik, ahol Aeneas, a görög-római mitológiából ismert tojnai hős felkeresi a szibillát, hogy útmutatást kérjen az alvilágba való eljutáshoz, mivel Cumae az Avernus-tó közelében fekszik, amely egy vulkáni krátertó, ahol az alvilág bejárata volt.

A szibilla barlangját 1932-ben fedezte fel Amedeo Maiuri olasz régész (aki a római Pompeji városának régészeti kutatásairól híres), aki Vergiliusnak az Aeneis 6. könyvében található leírásával való párhuzamra támaszkodva sugallta a kumai szibilla kapcsolatát.

A barlang építészeti kialakítása arra utal, hogy valószínűleg a Kr. e. 5. század körül, a görög korszakban épült, bár Amedeo Maiuri a Kr. e. 7. és 6. század közötti építési dátumot javasolt. A datálható anyagok, illetve az ex-votók és feliratok hiánya miatt a pusztán építészeti elemeken alapuló datálás nem meggyőző.

A belső tér egy 131 méter hosszú, sziklába vájt folyosóból áll, amely a sziklafal párhuzamosan fut. A falak trapéz alakúak, és hat nyílás választja el őket, amelyek megvilágítják a barlang belsejét.

A folyosó végén egy téglalap alakú terem található, amelynek bal oldalán egy előcsarnok található, amely egy három kisebb cellára osztott kis terembe vezet, amelyet a legendás orákulumteremnek javasoltak, ahol a szibilla jóslatokat adott ki (bár a terem építése valószínűleg a római korból származik).

Egyes régészek egy másik barlangi helyszínt javasoltak a szibilla lakóhelyéül. A Baiae közelében található alagútkomplexum (a vulkanikusan aktív Phlegrai-mezők része, amely megfelel az Aeneisben szereplő leírásnak, amely szerint Aeneas az alvilágba és vissza utazott), és egy földalatti, geotermikusan felmelegített patakkal rendelkezik, amely a Sztüx folyót jelképezheti.Tartomány:Campania
Cím:Cumae
GPS: 40° 50′ 16.99116″, 14° 3′ 21.51144″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward