TOP 10 téli programok Karintiában

2013. október 10.

print

TOP 10 téli programok Karintiában

Azoknak, akik a síelés mellett egyéb kikapcsolódásra is vágynak, kedvcsinálásból összeállítottuk az idei karintiai téli szezon legérdekesebb attrakcióit.Karintia Ausztria legdélebbi, Olaszországgal és Szlovéniával határos tartomány, amely hegyeinek – a fejedelmi háromezres hegycsúcsoktól egészen a Nockberge szelid lankáig – ismert történelmi emlékeinek és az ausztriai átlagnál jóval több napsütésnek köszönhetően minden évszakban kedvelt üdülőhely.

 


A délies fekvésnek, az enyhe klímának és az akár 3000 méter feletti hegycsúcsoknak köszönhetően a téli szezon Karintiában októbertől egészen késő tavaszig tart.

 

 


Karintia sípályáit elsősorban azok a síelők töltik meg, akiknek a szabad levegőn történő könnyed mozgás és az élet élvezete áll a téli üdülés középpontjában. Karintiában sok lankás pályát találunk, ezért különösen a családok körében vált kedvelt téli üdülőhellyé.

 

   


A Karintiában és Kelet-Tirolban található 31 síterep több mint 1000 kilométernyi tökéletesen karbantartott sípályája között végül is mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet. A kínálat a hangulatos családi sípályától a buckás pályáig, a freeride arénáktól a nagy műgonddal kialakított és karbantartott funparkokig terjed.

Karintia téli kínálatában azonban azok is megtalálhatják számításaikat, akik a síelés mellett egyéb kikapcsolódásra is vágynak. Kedvcsinálásból összeállítottuk az idei karintiai téli szezon legérdekesebb attrakcióit.


    

 


1. Vegyünk részt nyelvtanfolyamon sífelvonóban!

Nassfelden
, a Millennium Express sífelvonó - amely az Alpok leghosszabb sífelvonója - utasai a felvonó kabinjaiban 17 perces karintiai gyorstalpaló nyelvtanfolyamon vehetnek részt, hogy nyelvileg is jobban kiismerjék magukat a hüttékben és a sípályákon. A résztvevők olyan kifejezéseket sajátíthatnak el, mint a „Pfiateich“ (karintiai köszöntés), „Jagatee“ (forró rumos tea) vagy „Kasnudeln“ (jellegzetes karintiai étel, túróval töltött tészta). Amikor a villámtanfolyam elvégzése után a hegytetőn kilépnek a kabinból, egy oklevelet vehetnek át, hátulján a 10 legfontosabb karintiai síkifejezéssel.

 2. Vadmegfigyelés

Jó családi program lehet a karintiai havasokban a vadmegfigyelés (a túrát 8 éven felüli gyerekeknek ajánlják). A vendégek a Hohe Tauern Nemzeti Park vadőrének kíséretében, egy hótalpas kirándulás alkalmával fedezhetik fel a Große Fleißtal (Großglockner) érintetlen téli világát. A Heiligenblutból induló túra közben a résztvevők egy kis szerencsével akár vadállatokat is megfigyelhetnek természetesen környezetükben. A kb. 5 órás kirándulás végén pedig a Fleiß-Almkuchl alpesi kunyhóban melegedhetnek fel, miközben a nemzeti park régiójából származó specialitásokat is megkóstolhatják.

 3.„Mozi” a hegyen

Nassfelden, a „Nassfeld Kino” –nál a lenyűgöző látványt most az otthonmaradt barátokkal is meg lehet osztani egyetlen kattintással, a hegyek között is elérhető vezeték nélküli internetnek köszönhetően. Az ott felállított hatalmas képkeret pedig segít, hogy a lehető legjobban beállított képek születhessenek.

 4. Családi síterepek

Karintia számtalan kisebb síterepéről is ismert, amelyek családias, otthonos légköre segít hátunk mögött hagyni a hétköznapok gondjait. Bad Kleinkirchheimtól nem messze található a Hochrindl és a Falkert. A Weissensee és Kötschach-Mauthen síterepek könnyedén megközelíthetőek a Nassfeld-Hermagor régióból. A Lavanttalban a Klippitztörlön, a Weinebenén, a Koralpén és a Hebalmon találhatják meg számításaikat az élménysíelők. Az olyan parányi síterepek, mint a Bodental, a Dreiländereck, az Emberger Alm, a Simonhöhe vagy a Petzen elsősorban azoknak ideális választás, akik nem akarnak az üdülés minden napján síelni és a kedvezőbb árú síbérletet sem vetik meg.

A Weissensee gyermekparadicsomban BOBO a pingvin, Meterix a mérőmackó, és rengeteg kedvezmény várja a kis vendégeket. A Weissensee sípályát a gyermekek szülői kísérettel 14 éves korig ingyenesen használhatják (2013.02.24-03.10. között).

 


A kellemes lejtőkkel rendelkező Weißbriach/Gitschtal és Kötschach-Mauthen sípályákat pedig 15 éves korig a „Schneeflocke“ síbérlettel ingyen vehetik igénybe a kicsik.

Katschbergen
található Katschi gyermekbirodalom az ADAC tesztje alapján Ausztria legjobb síterepei közé tartozik. Katschi gyermekvilágában kabalafigurák gondoskodnak a vidám hangulatról. A melegedő pavilonok és a gyermekek számára elkülönített sípályák pedig játékosan könnyűvé teszik a téli sportokkal való ismerkedést. A fénypontok közé tartozik a három kilométer hosszú „Snowbowle” sípálya, a hat kilométer hosszú „A1” síautópálya, valamint a két lóval működtetett biofelvonó a Gontalban.

A tinédzserek a
Nassfelden található Tresdorfer Alm funparkban tombolhatják ki magukat, ill. gyorstalpaló tanfolyamon ismerkedhetnek meg a síeléssel és a snowboardozással.Mallnitzban megtanulhatják a freeride alapjait vagy az innerkremsi tinikluban megismerkedhetnek a legújabb téli trendsportágakkal.

 


Izgalmas élményeket tartogat a Nockberge régió: itt szánhúzó kutyákkal indulhatunk izgalmas túrára, gyerekkel is! A Nockberge hegységben található, jól ismert családbarát üdülővidék pedig, Bad Kleinkirchheim 2013. január 12-től április 1-ig egy igazán különleges ajánlattal kedveskedik a családoknak: a 12 éven aluli gyerekek mindössze napi 1 euróért síelhetnek Bad Kleinkirchheim és St. Oswald tökéletesen karbantartott sípályáin, ráadásul a sí- és snowboardfelszerelés kölcsönzése, valamint napi egy síszervíz ingyenes. Ráadásul külön „Teen-Skiguides“ síkísérők segítenek a gyermekeknek hétköznapokon a síterület felfedezésében és „Hegyi partikon“ próbálják ki velük együtt az új funparkot.

 5. Európa leghosszabb kivilágított sípályája

A hó szerelemesei színes fényekben csúszhatnak Nassfelden, Európa leghosszabb kivilágított sípályáján (2,2 km), amely minden szombaton (2013.01.05 - 03.02. időszakban) várja a látogatókat. Idén már különböző mókás játékokkal (pl. skifox, snowblade, tube) is csúszkálhatunk a kivilágított pályán. A gyerekeknek egy elkülönített terület biztosítja a mókázást. Hogy a csúszkálás nehogy unalmassá váljon, betérhetünk a sípálya számos hüttéjének egyikébe egy finom forralt borra vagy más helyi italra. Akik pedig a színes kavalkádot felülről szeretnék élvezni, foglalhatnak egy különleges vacsorát a Millennium Express sífelvonó egyik kabinjában.

 6. Tanuljon meg síelni vagy snowboardozni 3 nap alatt!

Tanuljon meg síelni három nap alatt garantált sikerrel – Ausztria legdélebbi tartománya az idei télen is tárt karokkal várja a kezdőket. A karintiai síiskolák háromnapos sí- és snowboardkurzusokat kínálnak a felnőtteknek és gyermekeknek (hat éves kortól) felszerelésbérléssel együtt. A kurzusok összesen hét és félórányi oktatást foglalnak magukban. Az ajánlat a szezonkezdéstől 2012. december 21-ig, valamint 2013. január 6-tól a szezon végéig foglalható személyenként 129 euróért.

 


A síoktatásra jogosító utalványt a vendégek a szálláshelyükön vehetik át, amelyet ezt követően kényelmesen beválthatnak az akcióban részt vevő síiskolák egyikében. „Síoktatás garantált sikerrel” – az ajánlat a különböző karintiai régiók és szálláshelyek téli üdülési csomagjainak részeként foglalható. A speciális kurzuson résztvevők három nap alatt annyira megtanulnak síelni, hogy egy kék pályán problémamentesen le tudnak siklani. A kurzus sikeres befejezése után a résztvevők kapnak egy oklevelet és egy ajándékot. Amennyiben valamelyik vendég mégsem tudna megtanulni síelni, visszakapja a síoktatás árát.

7. Relaxálás a karintiai fürdőkben

A pihenésre és kikapcsolódásra vágyók a karintiai termálfürdőkben hagyhatják maguk mögött a hétköznapok gondjait.

KärntenTherme.
Idén júliusban nyitotta meg újra kapuit több éves felújítás után a Warmbad-Villachban a Karintiai Termálfürdő (KärntenTherme). A fürdő külső- és belső megjelenését barlangok, árkok, sziklák és üregek formálták – vagyis a környező hegyvidék tükörképe. A fürdő mottója „Vidámság, elevenség & Spa”, mivel 11.000 m2-en több attrakcióval - csúszdabirodalom több medencével, szauna- és wellnessbirodalom - várja a vendégeket.

 


Karintiai fürdőház a Millstatti-tó partján.
Ősszel nyitották meg az első karintiai fürdőházat, amelyet természetbarát passzív technológiával építettek fel a Millstatti-tó partján található Millstattban. A különleges fürdőháznak köszönhetően a tóparti wellness immár minden évszakban lehetséges. A tóparti fekvésnek és a hatalmas, üvegből készült homlokzatnak köszönhetően a tóra nyíló zavartalan kilátás igazán egyedülálló élménnyel ajándékozza meg a vendégeket. Amikor a vendégek a 35 ºC hőmérsékletű szabadtéri medencében úsznak, olyan érzésük lehet, mintha közvetlenül a tóban lubickolnának. A fürdőházban a szaunák mellett tágas masszázs- és szépségápoló részleg csábít ellazulásra.

„Sí- és termálhét”Badkleinkirchheimben
. A síterep több mint 100 kilométernyi sípályával Karintia második legnagyobb síparadicsoma. Tavasszal igazán különleges ajánlattal várja a napfényes síelés szerelmeseit: a „Sí- és termálhét” alkalmával (2013. március 9-től április 1-ig) azoknak a vendégeknek, akik legalább hét éjszakát töltenek a sírégióban, ingyenesen jár a síbérlet, valamint 50 százalékos kedvezménnyel válthatnak belépőt a Római termálfürdőbe és a St. Kathrein fürdőbe.

8. Jeges élmények


Karintiában az egyik legnagyobb jeges attrakciónak a Weissensee számít, amely 6,5 négyzetkilométernyi jégfelületével Európa legnagyobb jégpályája.

A Weissensee, Európa legmagasabban fekvő (930 m) és legtisztább fürdőtava télen teljesen átalakul, és december közepétől egészen március elejéig természetes jégpályává változik. Ez a természetes játszótér vonzza a téli sportokat kedvelő látogatókat: a jég tükrén korcsolyások siklanak, jéggolfosok terelik a labdát; és a tó jegén kerül megrendezésre a 11 városon átvezető holland világcsúcskísérlet - gyorskorcsolyázó verseny is. A verseny az 5000 aktív résztvevőjével világszerte a legnagyobb jégsport rendezvény és Karintia legfontosabb télisport eseménye is egyben, amely 2013. január végén ünnepli a 25. évfordulóját a Weissensee-nél. A verseny rajtja és a célja az erre az alkalomra megépített 1. Iglu-Faluban lesz. A hóházikókban kerülnek majd megrendezésre az aprés-ski partyk is. A házikók jégpadlóján át pedig akár a tó fenekéig is leláthatunk.

 


Aki szeretne megtanulni korcsolyázni, érdemes részt vennie a Weissensee-nél egy korcsolyatanfolyamon, amit Wolfgang Wernitznig (Naturpark Weissensee Ranger) tart és tanulóinak korcsolyázva mutatja be a Weissensee Naturpark érdekes helyszíneit, így a látogatók megismerhetik a Naturpark különleges állatvilágát is.

9. Hótalpas túra

Az idilli Lesachtalban szinte megáll az idő távol esik a felkapott sípályáktól. A mesébe illő táj a túrasízőket, a snowboardosokat és a hótalpas túrázókat csábítja; de a kirándulók körében is igen népszerű. A csendes és nyugodt telet kedvelők itt különösen jól érezhetik magukat.

A túraútvonalak a hóbiztos 1000 méteres magasságból indulnak és 1600 méter magasságig vezetnek a szűzhóban. Lesachtalban útvonallal kapcsolatos hibaelhárító és tanácsadó szolgáltatás, felszerelés kölcsönző és túravezetők is a vendégek rendelkezésére állnak. A síkalandtúrán akár kezdők is résztvehetnek, természetesen megfelelő vezetés mellett. A snowboardosok hótalpakon mászhatják meg az emelkedőt, ahol aztán deszkára pattanhatnak, és lefelé már a friss porhóban hasíthatnak a boarddal.

 


Igazán nagy kaland a gyerekeknek a hótalpas túrázás teliholdkor. A Villach közelében található Dobratschon vezetett éjszaki hótalpas túrán vehetünk részt teliholdkor. Mivel Dobratschon a túrautak csak nagyon enyhén emelkednek, nappal gyerekkel is húzhatunk hótalpat. Túra közben álljunk meg a Rostratten felvonóállomásnál, mivel számukra ott egy téli játszóteret rendeztek be, ahol még szánkózó domb is van.

Egyébként érdemes tudni, hogy a Dobratsch hegyen november és január között 45 napsütéses napot mérnek, ezzel a hegy Ausztria azon területei között van, ahol a nap leggyakrabban nevet fel az égre. Igazi D-vitaminbomba!

10. Advent

Karintia idilli városaiba különösen a karácsonyt megelőző időszakban érdemes ellátogatni, a hagyományőrző adventi vásárokra, például Klagenfurtba és Villachba. Az adventi időszakban a Wörthi-tó partján található Pörtschach és Velden egyaránt ünneplőbe bújik, és meghitt hangulattal várja a látogatókat.

A különleges fénypontok közé tartozik a Veldeni Advent több mint 80.000 gyertyával megvilágított úszó adventi koszorúja. A angyalok városában egyedülálló karácsonyi hangulat és különleges ünnepi fényár csábít időzésre.

 


Feltétlenül érdemes ellátogatni a „Pörtschachi csendes adventre”, ahol a tavon kialakított adventi falu várja az érdeklődőket, a klagenfurti tartományi székházban tartott adventi vásárra, Ausztria legmagasabban fekvő karácsonyi vásárára a Petzen síterepen és a Millstatti-tóban kialakított karácsonyfaerdőhöz.

Villach: város a fényben.
Így hangzik a villachi karácsonyi vásár szlogenje, amely november 16-án nyitja kapuit. A tarka forgatag három területre tagolódik: a hagyományos adventi piac a városi nagytemplom körül, a finomságok piaca a főtéren, képzőművészeti vásár a Parkhotel parkjában.

A három terület között a Jézuska-express vonat közlekedik. A karácsonyi piaccal együtt egy korcsolyapálya működik a Városháza előtt. A kicsik számára simogató állatkert, pónilovaglás és bábszínház egészítik ki a programot.

Nem választható el a karácsonyi piactól a krampuszok és busók napja november 30-án, amikor nem annyira a vad maszkok felvonulása, hanem sokkal inkább a velejáró népviselet áll a középpontban. Ilyenkor meg lehet figyelni munka közben a maszkkészítőket.

 


A Szenteste előtti napon a Villachi Paraszt Tanács már második alkalommal rendez paraszt adventet. A Dráván hajó hozza a kis Jézus, a szent három királyt, valamint az elmaradhatatlan angyalokat a Kongresszusi Központban tartandó megnyitóra. A kis Jézust villachi gyerekek kísérik egy ünnepi vonatban egészen a Városháza térig. Ott átadják a paraszt Tanács ajándékait a rászoruló gyerekeknek.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play