Bécsben van a világ legkisebb emlőse

2014. február 22.

print

Bécsben van a világ legkisebb emlőse

A kihalástól fenyegetett dongódenevér, a világ legkisebb emlőse egy preparált példányát mutatják be a bécsi Természettudományi Múzeumban (NHM), így hívva fel a figyelmet a faj eltűnésének veszélyéreA kihalástól fenyegetett dongódenevér, a világ legkisebb emlőse egy preparált példányát mutatják be a bécsi Természettudományi Múzeumban (NHM), így hívva fel a figyelmet a faj eltűnésének veszélyére.

 


A Thaiföldön holtan talált állatot a június 30-áig látható "Üzlet a halállal - az utolsó faj kihalása?"című kiállítás keretében mutatják be. A NHM szerint a világon nagyon kevés intézmény van, amelynek gyűjteményében szerepel a dongódenevér egy példánya.

 


A dongódenevér (Craseonycteris thonglongyai) az etruszk cickány mellett a világ legkisebb emlőse. Testhossza három centiméter, szárnyfesztávolsága 14 centiméter. Az NHM információi szerint az 1970-es években felfedezett faj az eddigi ismeretek alapján csak Thaiföld és Mianmar (Burma) mintegy 40 mészkőbarlangjában fordul elő.

 


Állománya csak néhány ezer példányból áll, száma csökkenőben van. Ennek oka életterének zsugorodása a trágyázás, a turizmus és a vallási ceremóniák során a barlangokban folytatott füstölőégetés miatt.

Ezért a dongódenevér felkerült a Londoni Zoológiai Társaságnak a világ evolúciós szempontból legkülönlegesebb és legveszélyeztetettebb teremtményeit (EDGE) felsorakoztató százas listájára is. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján a dongódenevér a "veszélyeztetett" besorolást kapta.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play