Szíveket cserélgetnek Gmundenben

2014. február 22.

print

Szíveket cserélgetnek Gmundenben

„Gyötörjön fájdalom vagy kín, mindig segít egy mézeskalács szív.” Gmundenben Szeretetvasárnap helyiek és látogatók, rokonok és szerelmesek cserélnek egymás között cukormázzal díszített mézeskalács szíveket.

„Gyötörjön fájdalom vagy kín, mindig segít egy mézeskalács szív.”

 

 

Gmundenben Szeretetvasárnap helyiek és látogatók, rokonok és szerelmesek cserélnek egymás között cukormázzal díszített mézeskalács szíveket.

 


2014. március 30-án a Traunsee partján fekvő Gmunden újra a szívek városává alakul át. Az ún. Liebstattsonntag-Szeretetvasárnap hagyományosan a böjt negyedik vasárnapjára esik és ebben az évben már 373. alkalommal rendezik meg.


„Gyötörjön fájdalom vagy kín, mindig segít egy mézeskalács szív.” A szeretet napja egy vásárral veszi kezdetét, majd a gmundeni népviseletbe öltözött helybéliek keresztülvonulnak az óvároson, a városháza elé, ahol a „Szeretetvasárnap” történetének részletei kerülnek bemutatásra. Ezután kezdődik az ajándékozás: helyiek és látogatók, rokonok és szerelmesek cserélnek egymás között cukormázzal díszített mézeskalács szíveket.


A mézeskalács szívek ajándékozásának szokása egészen a XVII. századra nyúlik vissza. 1641-ben, az akkori passaui érsek megbízta Leopold Wilhelm-et, a gmundeni városi lelkészt, hogy a böjt negyedik vasárnapján hívja össze a város szegényeit egy közös étkezésre és saját maga is segédkezzen a felszolgálásban. A tehetősebb polgárok jóindulatukat kifejezve, adományokat osztottak a rászorulóknak. Innen ered a „Szeretetvasárnap” elnevezés, amit Gmundenben mindmáig a szeretet napjaként ünnepelnek.

 

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play