Bécsben a legjobb élni a világon

2014. március 5.

print

Bécsben a legjobb élni a világon

2014-ben a Mercer nemzetközi tanácsadó intézet sorozatban immár ötödik alkalommal választotta Bécset a világ legélhetőbb városává.2014-ben a Mercer nemzetközi tanácsadó intézet sorozatban immár ötödik alkalommal választotta Bécset a világ legélhetőbb városává. Ez azonban csak egy a számtalan előkelő helyezés közül, amelyet Bécs a különböző nemzetközi összehasonlítások során elért. Bécs az európai „Smart City” rangsorban például a harmadik helyet szerezte meg.

A Mercer nemzetközi tanácsadó intézet minden évben összesen 223 metropolisban vizsgálja meg az életminőséget. A 2014. február 19-én publikált eredmények szerint Bécs kapta a legjobb értékelést. Az osztrák főváros tehát egymást követően immár az ötödik alkalommal lett a világ legélhetőbb városa. A második helyen Zürich, a harmadikon pedig Auckland található.

A Mercer-tanulmány többek között a politikai, szociális és gazdasági helyzetet, az orvosi ellátást, a képzési és tanulási lehetőségeket, az infrastrukturális adottságokat, valamint a tömegközlekedést, áram- és vízellátást értékeli. Emellett összehasonlításra kerülnek a szabadidős programok, például az éttermek, színházak, mozik, sportolási lehetőségek; továbbá a fogyasztási termékek elérhetősége az élelmiszerektől kezdve egészen az autókig, valamint a környezetvédelem, a zöld területek nagysága, a légszennyezettség mértéke is szerepet játszik az értékelésben.

Az európai „okos városok” rangsorában Bécs a harmadik helyet szerezte meg – megelőzve többek között Barcelonát, Párizst és Stockholmot. Az amerikai klímakutató, Boyd Cohen által elvégzett összehasonlítás során a legokosabb városok rangsorában az első és második helyet Koppenhága és Amszterdam szerezte meg. A leginnovatívabb, leginkább környezetbarát és legfenntarthatóbb városok listáját 2014 januárjában publikálta a Co Exist szaklap. Az „okos város” (Smart City) kifejezés azokra a településekre vonatkozik, amelyek intelligens és hatékony módon használják erőforrásaikat, innovatív technológiákat vetnek be, folyamatosan növelik a városlakók életminőségét és környezetbarát módon gazdálkodnak.


Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play