Párizsban kiállítják az arab Louvre gyűjteményét

2014. március 15.

print

Párizsban kiállítják az arab Louvre gyűjteményét

Kiállításon mutatják be az Abu-Dzabiban épülő Louvre múzeum számára vásárolt gyűjtemény több mint 160 alkotását májusban Párizsban.Kiállításon mutatják be az Abu-Dzabiban épülő Louvre múzeum számára vásárolt gyűjtemény több mint 160 alkotását májusban Párizsban.

 


Az Egy múzeum születése című kiállítás a párizsi Louvre-ban, a közel-keleti múzeum partnerintézményében lesz látható május 2. és július 28-a között - jelentette be az Egyesült Arab Emírségek legnagyobb sejkségének turisztikai és kulturális hatósága.

A gyűjteményben éppúgy megtalálhatók már ókori művészeti alkotások, mint modern és kortárs művészek, köztük Gauguin, Mondrian, Calder és Twombly művei. Amikor 2015-ben megnyílik a Jean Nouvel francia sztárépítész által tervezett múzeum, állandó gyűjteményét ki fogják egészíteni a Louvre-ból és más neves francia múzeumoktól kölcsönbe kapott műalkotásokkal. Az abu-dzabi intézmény életrehívói szándéka szerint "az arab világ első univerzális múzeuma lesz" - olvasható a The Art Newspaper honlapján.

 


Jean Nouvel és Sultan Bin Tahnoon al-Nahyan sejk az épület modelljében


Az Egy Múzeum születése című kiállítás társkurátorai a Louvre festményrészlegének igazgatója, Vincent Pomaréde és a Musée de d'Orangerie igazgatója, Laurence des Cars lesznek, akik szorosan együttműködtek az arab-öbölbeli projekt létrehozásában, illetve Hálid Abdulhalik Abdulla, Abu-Dzabiban dolgozó kurátor.

Az emírség nemcsak párizsi múzeumokkal működik együtt, szoros kapcsolatban áll a londoni British Museummal is a Zajed Nemzeti Múzeum létrehozása érdekében, amelyet a brit Sir Norman Foster tervezett. Egyik intézmény sem volt hajlandó részleteket közölni a majdani gyűjteményről, azt azonban már tudni, hogy egyes kiállítótermeket az iszlámnak szentelnek, helyet kapnak benne a tudomány és a környezet témái is, és bemutatják az Egyesült Arab Emírségek alapítójának Zajed bin Szultan an-Najan sejknek az életét és munkásságát.

Tervezik továbbá egy tengerészeti múzeum és egy futurisztikus előadóművészeti központ létrehozását is a tengerre néző Esz-Szadiat múzeumi negyedben. 2017-ben padi meg akarják nyitni a Guggenheim múzeum társintézményét is amelynek terveit Frank Gehry amerikai szárépítész készítette el. Az új múzeumi negyed létrehozásval az Esz-Szadiat-szigeten az emírség a világ egyik legnagyobb kulturális turisztikai központjává akar válni.

(MTI)

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play