Conchita nyert!

2014. május 10.

print

Conchita nyert!

Udo Jürgens a Merci Chérie c. dallal győzött 1966-ban az Eurovíziós Dalfesztiválon. Conchita Wurst ismét győzelmet szerzett Ausztria számára!!Udo Jürgens a Merci Chérie c. dallal győzött 1966-ban az Eurovíziós Dalfesztiválon. Conchita Wurst ismét győzelmet szerzett Ausztria számára!!

 


Az 1966-ban Luxemburgban megrendezett Eurovíziós Dalfesztiválon Udo Jürgens Merci Chérie című dalával megnyerte a versenyt. Ez volt Ausztria első, és eddig egyetlen győzelme. Udo Jürgens korábban kétszer is részt vett a dalfesztiválon: 1964-ben hatodik helyen zárt Warum nur warum? című szerzeményével, majd 1965-ben Sag ihr, ich lass sie grüßen című dalával negyedik helyezést ért el. Pályafutása során több mint 100 millió lemezt adott el, és ma is hazája egyik legnépszerűbb énekese.

 


Mivel 1966-ban Ausztria győzött, ezért az 1967-es Eurovíziós Dalfesztiválnak Bécs adott otthont. A helyszín a bécsi Großer Festsaal der Wiener Hofburg volt.


2014-ben Conchita Wurst ismét győzelmet szerzett Ausztria számára Rise Like a Phoenix (Szállj főnixként) című dalával.


A 26 éves osztrák győztes, Conchita Wurst, aki tizenegyedikként adta elő dalát, nagy fölénnyel, 290 ponttal győzött a 26-os döntőben, mögötte a holland duó, a Common Linnets lett a második a Calm After the Stormmal (238 pont), a svéd Sanna Nielsen és az Undo (218 pont) a harmadik.

A férfiként - Tom Neuwirth néven - született, de a színpadra női külsővel, ám szakállal lépő Conchita Wurst a grazi divatiskolában tanult, és egész eddigi életében az eurovíziós szereplésről álmodott. Egy fiúcsapat színeiben korábban már indult az osztrák válogatóversenyen, de akkor másodikok lettek.

Az MTI-nek még a verseny előtt azt mondta, talán sokszor nem könnyű az érvényesülés számára, de ez az élete, az éneklés, emellett a modellkedés, illetve a házigazda szerep is nagyon érdekli különböző műsorokban.

Rise Like Phoenix című dala olyan, akár egy James Bond-film betétdala. "Pontosan ez volt a célom, egy ilyen dal, imádom a James Bond-széria Shirley Bassey által előadott zenekari betétdalát. Egy ilyen lehetőség talán csak egyszer adódik egy ember életében, én pedig élni akarok vele" - tette hozzá korábban.

A döntőt követő sajtótájékoztatón azt mondta, a választással Európa megmutatta, hogy toleráns és tiszteletben tartja mindenki jogát ahhoz, hogy megválassza, miként kíván élni.

Dalának magyar vonatkozása, hogy szimfonikus kíséretét a Magyar Rádió 22-es stúdiójában vették fel a Budapest Art Orchestrával.

Mivel az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) által szervezett verseny szabályai szerint mindig az előző évi nyertes a rendező ország, jövőre Ausztriában lesz az esemény. "Most, hogy győztünk, jó házigazdák akarunk lenni jövőre "- hangoztatta Edgar Böhm, az ORF televízió igazgatója, hozzátéve, hogy a jövő évi jubileumi, 60. dalfesztivál előkészületei már hétfőn megkezdőnek. Az osztrák televízióban rekordnézettséget hozott a dalfesztivál döntője, amelyet mintegy másfél millió néző kísért figyelemmel szombat este.

 


Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play