A Giro 15. szakasza. Valdengo-Montecampione

2014. május 24.

print

A Giro 15. szakasza. Valdengo-Montecampione

Az előző szakaszon ismét a szökevények értek haza, Enrico Battaglin szerezte meg a Bardiani második győzelmét az idei Girón. A 15. Valdengo-Montecampione szakasz befutója Montecampione hegy lesz, végig 8-9%-os emelkedőkkel.Az előző szakaszon három kategorizált emelkedő is volt, köztük kettő első kategóriás. Ismét a szökevények értek haza, Enrico Battaglin szerezte meg a Bardiani második győzelmét az idei Girón, a harmadik a kolumbiai Pantano lett, a Pantani emlékszakaszon. Az utolsó pár kilométeren ellépett Pozzovivo és Quintana a főmezőnytől, akik így egy fél percet tudtak hozni a továbbra is rózsaszín trikóban tekerő Uranon.

 

Enrico Battaglin


A 15. Valdengo-Montecampione szakasz is egy négycsillagos hegyi szakasz, bár mindössze egy emelkedő lesz benne, a befutónál lévő 1. kategóriás hegy, a Montecampione, végig 8-9%-os emelkedőkkel. Az odavezető úton el fognak haladni Milanó és Monza mellett, a tv közvetítés Bergamóban fog csatlakozni.

 


A 15. szakasz


Valdengo Piemontban található, 60 km-re Torinótól és 3-ra Biellától.

Nevének eleje valószínűleg a német Wald, azaz erdő szóból ered, hiszen a területen sok germán törzs élt.

Fő látványossága a 11. századi erőd. A két 17. századi templomban, a Sant’Andrea-ban és a San Biagio-ban eredeti festmények és stukkók láthatók.

 


Valdengo


Helyi ételek a castelrosso és a maccagno sajtok és a melata (nagyon sötét méz malátával és aszalt szilvával). Borok a Coste della Sesia (vörös, rozé, fehér), a Coste della Sesia Croatina (vörös), a Coste della Sesia Nebbiolo és Bonarda (fehérek) és a Coste della Sesia Vespolina (vörös).

 


Castelrosso


Montecampione egy síterep Lombardiában, Észak-Olaszországban. 60 kilométerre van Bresciától, 95-re Milánótól, a Lago Iseohoz közel. Decembertől márciusig üzemel. Nagyon jó terep a kezdőknek, mert a legtöbb pálya piros vagy kék, és ez van legközelebb Milánóhoz. 1.200 és 2.050 méter közötti síterületen 10 kilométernyi felvonó és 65 km sípálya van.

 


Montecampione


Decemberben nagy karácsonyi vásárt tartanak itt.

Itteni ételek a Fatulli della Val Saviore kecskesajt, a turta de rane (quiche béka töltelékkel), a mundine (sült mogyoró) és a spongada (édes focaccia). Borok a Valcalepio (vörös, fehér), a Franciacorta (fehér, rozé, pezsgő), a Valtellina (vörös) és a Valcamonica (vörös).

 

Spongada


Kétszer volt már itt befutó: 19
82-ben Bernard Hinault és 1998-ban Marco Pantani nyert.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play