Újabb ókori gyönygyszem látogatható Rómában

2014. június 10.

print MTI

Újabb ókori gyönygyszem látogatható Rómában

Húsz év után keddtől ismét látogatható a Romulus-mauzóleum néven ismert császárkori síremlék a római Via Appián.A Via Appia régészeti emlékei között sétálók figyelmét a helyreállítás éveiben sem kerülte el a gazzal benőtt ókori műemlék. 

A Maxentius császár fiának, Romulusnak állított kör alakú síremlék kisebb méretben a mai olasz főváros központjában levő Hadrianus-mauzóleum talapzatát idézi, vagyis az Angyalvárra emlékeztet.

Romulus sírja azon a területen áll, ahol a 306-312 között uralkodó Maxentius a Via Appián villát és ennek közelében lóversenypályát is építetett magának. A sír családi kriptaként szolgált a császár rokonai számára.

A sírkamra falait az ókorban nem fedték freskók. Az épületet azonban később, egészen a 19. századig fogadóként használták, mivel a Rómában kivezető egyik országút szélén állt. A fogadó falaira pedig harci jeleneteket festettek.

Az ókori Róma egyik gyöngyszemének nevezte a Romulus-mauzóleumot Ignazio Marino római főpolgármester a műemlék megnyitóján. Marino hozzátette, hogy a síremlék restaurálása újabb előrelépés annak érdekében, hogy az ókori Róma kincsei ne vesszenek el. A tavaly megválasztott főpolgármester hangsúlyozta, hogy ötéves mandátuma alatt hatalmas szabadtéri régészeti parkká akarja átalakíttatni Róma ókori területét a belvárosban levő Capitolium-dombtól és a Forum Romanumtól egészen a város peremén húzódó via Appiáig.

Ezt Róma önerőből nem tudja megvalósítani, finanszírozókra van szüksége, emelte ki Marino hangsúlyozva, hogy a Romulus-mauzóleum 2008-tól tartó restaurálása 837 ezer euróba (több mint 250 millió forintba) került. 


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play