Tour 2014: Gérardmer - Mulhouse

2014. július 13.

print

Tour 2014: Gérardmer - Mulhouse

Blel Kadri révén megszületett az első francia siker a Tour de France körversenyen, amelyen az olasz Vincenzo Nibali továbbra is magabiztosan őrzi az összetettben élen állónak járó sárga trikót. Vasárnap a Gérardmer és Mulhouse közötti 170 km-es szakasz vár a mezőnyre.Blel Kadri révén megszületett az első francia siker a Tour de France országúti kerékpáros körversenyen, amelyen az olasz Vincenzo Nibali továbbra is magabiztosan őrzi az összetettben élen állónak járó sárga trikót. Vasárnap a Gérardmer és Mulhouse közötti 170 km-es szakasz vár a mezőnyre.

 


Blel Kadri nyerte az első igazi hegyi szakaszt. Ezzel megszerezte a franciák első sikerét, ráadásul a pöttyös trikót is felveheti holnap. Az összetettet továbbra is Nibali vezeti, de mögötte egy kicsit átrendeződött a top 10: bár még nem csúsztak ki belőle, de Kwiatkowski és Fuglsang is sokat kapott, míg Porte feljött a harmadik helyre, Contador az ötödikre, aki mindössze három másodpercet tudott faragni hátrányából. A fehér trikót illetően is történt változás: Sagan a szakaszon több mint 10 percet kapott, ezért a lengyel Kwiatkowski vette át a vezetést, mindössze 13 másodperccel Romain Bardet előtt.

 


Blel Kadri


Thierry Gouvenou, a versenyigazgató a 9. szakaszról: „Mi lesz a helyzet akkor, mikor a mezőny elrajtol Gérardmer-ből? Nagyon okosnak kell lenni ahhoz, hogy ezt megjósoljuk. Elhagyták már a Yorkshire-i hegyeket, a macskaköves részeket, a La Mauselaine hegyet és valószínűleg az oldalszelet Verdun-ben. Ez azt jelenti, hogy számos versenyző, köztük esélyesek is nagy hátrányt gyűjthetnek össze. Tipikusan a Vogézekre jellemző emelkedők lesznek, melyek inkább hosszúak, mint meredekek, melyek meg fognak válaszolni egypár fontos kérdést, és egy kis betekintést is nyerhetünk majd a versenyzők valódi erejébe.”

 


A szakasz a tegnapi befutó helyszínéről, Gérardmer-ből indul, és Mulhouse-ban lesz a cél. 3 darab harmadik kategóriás hegy lesz, kettő második kategóriás, egy első és kettő kategorizálatlan emelkedő.

Mulhouse-nak van egy-két biciklis története. Például, az 1926-os Tour első szakasza után Jules Buysee lett a sárga trikó, de a végső győzelmet a testvére, Lucien Buysee szerezte meg (bátjyuk, Marcel, az 1913-as Tour-on nyert hat szakaszt.) Erre csak egy másik testvérpár volt képes, hogy ugyanazon a versenyen mindketten viseljék: Romain ás Sylvére Maes 1939-ben.

 


Mulhouse


150 sport klub üzemel a városban Mulhouse-t a l’Équipe nevű francia sportújság a 10 legnagyobb francia sportváros közé sorolta.

Leghíresebb látnivalója a Cité de l’Autommobil, mely a világ legnagyobb autó kiállítása! 600 remekművel az autógyártást mutatja be 1878-tól, melyből 400 darab történelmi műemlékként van számon tartva. Itt található a világ legnagyobb Bugatti gyűjteménye is.

 


A Cité du Train Európa legnagyobb vasúti múzeuma. Történelmi gőzmozdonyokat, kocsikat, motorokat tekinthetünk meg.

 


Az állat- és botanikus kert 25 hektáron terül el és 1,200 állatot szállásol el 170 fajból, és 3,500 növényt.

A Textil múzeum a világ minden tájáról mutat be különféle mintákat és ruhákat, a legnagyobb és leghíresebbektől (Prada, Lacroix) a legkisebbekig. Óvárosa 14. századi házakkal van tele.

Specialitások az elzászi hagyma, a Mulhousienne sör, a moricette hagyományos elzászi kenyér, és a bredala nevű karácsonyi süti.

Mulhouse már Elzász régió-ban van, mely Franciaország legkisebb régiója. Székhelye Strasbourg. Két megyéje van: Felső- és Alsó-Rajna (Haut- és Bas-Rhin), Mulhouse az előbbiben található. Itt született Thomas Voeckler, jelenleg Europcar-os versenyző. Híresek az elzászi borok, sajtok, a káposzta, a kolbász, a Sungdau-i rántott pontyé s a kis faházikós városkák.

Útközben érinteni fogják Turckheim-et, mely kicsi városka borospincékkel és fakeretes házakkal. Híres a borairól, például a Brand nevűről, mely a legenda szerint sárkányvérből készül.

 
Turckheim


Wintzenheim két középkori kastélyáról híres, Hochlandsbourg-ról és a Pflixbourg-ról. Markstein egy síkomplexum, itt tartották az 1983-as és 1987-es sí világkupa versenyt, melyet a svéd szlalom legenda, Ingemar Stenmark nyert.

Meg fogják mászni a Col de la Schlucht-ot második kategóriás emelkedőt, a Tour kilencszer ment át rajta. A végén feltekernek a Le Grand Ballon-ra, ez a Vogézek legmagasabb hegye 1424 méter magas. 1969 óta hatszor szerepelt a verseny térképén, az első győztes Lucien Van Impe volt.

 


Le Grand Ballon

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play