Régi ásatási filmek kerültek elő Pompejiről!

2014. július 21.

print

Régi ásatási filmek kerültek elő Pompejiről!

A harmincas években Pompejiről készült felvételeket tettek közzé a világhálón. Az 1943-as bombázások előtti állagát mutatják: többek között a gladiátoriskolát és annak freskóit, amelyek örökre elvesztek a második világháborús omlásokban.

A harmincas években Pompejiről készült felvételeket tettek közzé a világhálón. A régi olasz filmhíradókban a pompeji ásatásokról vetített fekete-fehér kockákat tett fel honlapjára a La Repubblica című olasz napilap. Az 1943-as bombázások előtti állagát mutatják: többek között a gladiátoriskolát és annak freskóit, amelyek örökre elvesztek a második világháborús omlásokban. 

Az 1934-ben Rómát Nápollyal és a délolasz várost Pompejivel összekötő népvasút első útja, az ásatások romjai között hosszú télikabátban sétálók csoportja és a füstölgő Vezúv is látható azon a tizenhárom rövidfilmen, amelyet a harmincas években forgattak a régészeti területen és környékén.

A filmhíradóknak szánt kockákat az 1924-ben alapított, és a Benito Mussolini vezette fasiszta rezsim szócsövévé vált Luce filmintézet rögzítette a Cinecittá filmgyár számára. A felvételeket a korabeli olasz politikát dicsőítő szöveg kíséri, és fasiszta jelképek is feltűnnek bennük.

A harmincas évek óta most először látható felvételeknek nemcsak történelmi, hanem régészeti jelentősége is van, mivel a filmek a pompeji ásatásoknak az 1943-as bombázások előtti állagát mutatják: többek között a gladiátoriskolát (Schola Armaturarum) és annak freskóit, amelyek örökre elvesztek a második világháborús omlásokban. Az ókori iskolát később restaurálták, de 2010 novemberében az eső elmosta az épület falát, és azóta sem állították helyre.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play