A Piazza Navona újra a turistáké lett!

2014. augusztus 6.

print

A Piazza Navona újra a turistáké lett!

Lehúzott redőnyökkel tiltakoznak a római Navona tér vendéglátóhelyei az ellen, hogy a rendőrök 340 asztalt távolíttattak el a térről, felszabadítva a presszók és éttermek által önhatalmúlag elfoglalt járdákat.





Lehúzott redőnyökkel tiltakoznak a római Navona tér vendéglátóhelyei az ellen, hogy a rendőrök 340 asztalt távolíttattak el a térről, felszabadítva a presszók és éttermek által önhatalmúlag elfoglalt járdákat.

 


A Róma egyik legszebb tereként ismert piazza Navonán szerdán csak három presszó volt nyitva. A térre néző másik hét bár és étterem zárva tartással tiltakozott Ignazio Marino főpolgármester rendelkezése ellen.

 

Ezek az éttermek mind bezártak a téren


Lehúzta redőnyeit az 1815 óta a Navona téren üzemelő Tre Scalini presszó és étterem is, amely az ötvenes években a római dolce vita egyik jelképes helyszíne volt.

 

Tre Scalini is lehúzta a redőnyt


A tér kereskedőit tömörítő egyesület bejelentette, hogy a következő napokban az összes vendéglátóegység bezárhat.

 

Trüffel fagyi Tre Scalini módra


Az engedély nélkül kialakított teraszok elbontását a főpolgármesteri hivatal rendelte el. A presszók és éttermek tulajdonosainak egy órát adtak arra, hogy eltávolítsák az önkényesen felállított napernyőket, asztalokat és székeket.

A jelen levő turisták tapsolva ünnepelték az olasz főváros egyik legismertebb és legszebb terének megszabadítását az ezt majdnem teljesen elfoglaló vendéglátóegységektől.

A rendőrök a Navona tér presszóiban és éttermeiben dolgozókat is ellenőrizték: mintegy százötven olyan embert találtak - többségében külföldi állampolgárt -, aki munkavállalási engedély nélkül dolgozott.

A Navona tér vendéglátósai szerint ők nem követtek el szabálysértést. "Köszönjük főpolgármester úr, hogy elveszítjük a munkánkat!" - feliratú transzparenssel rendeztek tüntetést a téren. A hatóságok szerint azonban egyes presszók és éttermek sokkal nagyobb közterületet foglaltak el a megengedettnél.

A tér végre a rómaiaké és a turistáké lett - kommentálta az intézkedést a Codacons olasz fogyasztóvédő egyesület, amely Róma többi terének "felszabadítását" is sürgette.

A Navona tér Domitianus császár 85-ben felavatott stadionjára épült rá. A barokk korban a téren Gian Lorenzo Bernini szobrász emelt szökőkutakat.

A teret az utóbbi években folyamatos zsúfoltság jellemezte: a járdákat a vendéglátóhelyek, a tér többi részét utcai árusok és festőművészek foglalták el, akiket a főpolgármester szintén el akar távolítani.
Ignazio Marino az olasz közrádiónak szerdán úgy nyilatkozott, nemcsak a presszók bevétele, hanem Róma terei szépségének megőrzése is számít.





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play