» Szlovákia

» Szlovákia » Besztercebányai kerület


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A somoskői vár a magyar–szlovák országhatár túloldalán, ma Salgótarjánhoz tartozó Somoskő fölé magasodó vulkáni csúcson található, már szlovák területen.


A vár és a vár északi oldalán található világhírű bazaltzuhatag magyar oldalról teljesen szabadon látogatható.

A régészeti feltárások szerint a terület az Árpád-korban a Kacsics nemzetség különböző tagjainak birtokába került, ők építtették Baglyaskő, Zagyvafő, Salgó és Somoskő várait. Bár nem maradt fenn a várak alapításáról rendelkező királyi oklevél, s ezért építésük pontos idejét sem tudni, valószínű, hogy családi osztályegyezség alapján létesültek a tatárjárást követően, amely elpusztította a korabeli Tarjánt. A várak építését elsősorban az ősi és szerzeményi birtokok miatti fegyveres összetűzések, illetve más nemzetségek támadásai tehették szükségessé az 1270-1320 közötti időszakban. 

A vár alatt, már Magyarországon egy vadaspark található. Somoskői Vadaspark Salgótarján északi városrészében, a Somoskői vár alatt, közvetlenül a szlovák határ mellett fekszik 15 hektáros területen. Az Ipoly Erdő Zrt. által létrehozott vadasparkban dámok, muflonok, őzek és vaddisznók természetes környezetben láthatók.

Magyarországon, 2015-ben nyitott meg a Somoskő kirándulóközpont a Karancs-Medves-vidékre érkezők turisztikai bázisa, amely csodálatos természeti környezetben, a Somoskői vártól 400 méterre, a Medves-fennsík peremén, a Salgótarjánhoz tartozó Somoskőn található. A fogadóépülettől néhány lépésre van a vadaspark.

Tartomány:Besztercebányai kerület
Cím:Hrad Šomoška
GPS: 48° 10′ 17.08608″, 19° 51′ 25.94426″

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward