Műholdfelvételeken az emberiség lábnyoma Bécsben

2014. november 11.

print

Műholdfelvételeken az emberiség lábnyoma Bécsben

Egyszerre lenyűgöző és elgondolkodtató a Bécsi Természettudományi Múzeum legújabb időszaki kiállítása, amely műholdfelvételeken mutatja meg az emberi tevékenység nyomait a Földön. Nézze meg, hogyan néz ki az űrből a világ legnagyobb gyémántbányája, Velence lagúnái vagy a Szahara eltűnő oázisai.Egyszerre lenyűgöző és elgondolkodtató a Bécsi Természettudományi Múzeum legújabb időszaki kiállítása, amely műholdfelvételeken mutatja meg az emberi tevékenység nyomait a Földön. Nézze meg, hogyan néz ki az űrből a világ legnagyobb gyémántbányája, Velence lagúnái vagy a Szahara eltűnő oázisai.

 


Négy műhold készítette a Bécsi Természettudományi Múzeum (Naturhistorisches Museum Wien) legújabb kiállítása, a „Human Footprint. Menschliches Handeln im Satellitenbild” képeit, amelyek 480-680 kilométeres magasságból mutatják meg bolygónk jól ismert és keveset látott csücskeit New Yorktól az Arktisz jég borította, távoli pontjaiig.

„Nem az ember, hanem a környezetét átalakító tevékenységének az eredménye válik láthatóvá a képeken. A környezetünk ismeretlen és lenyűgöző részleteire vetett pillantás jól mutatja az emberiség szerepét a Föld nevű ökoszisztémában és azt is, mennyire fontos, hogy gondosan bánjunk a minket körülvevő környezettel” – mondja a múzeum főigazgatója, Christian Köberl, aki a látogatókra bízza az időnként ugyancsak drasztikus beavatkozások megítélését. A bemutatott ötvenhat felvételen ugyanis egyaránt láthatók a Chilében és Botswanában zajló bányászat okozta begyógyíthatatlan sebek a Föld felszínén, a homoksivatagban elsüllyedő oázisok, Velence lagúnái, menekülttáborok és a világ legmagasabb épülete.

Az „Eyes On – Monat der Fotografie” fotófesztivál keretében megvalósuló, 2015. március 8-ig látható kiállítás célja egyrészt, hogy megmutassa a műholdfelvételek művészi oldalát, másrészt pedig, hogy dokumentálja, mit is művel az emberiség a környezetével. A tárlat érdekessége, hogy a kiállított képek 240 és 1.500 euró közötti összegért meg is vásárolhatók.Detoie/Botswana: A világ legnagyobb gyémántbányája, az Orapa.
© eoVision/GeoEye, 2014, distributed by e-GEOSAl-Kufrah/Líbia: A száraz klíma miatt alig van utánpótlása a fosszilis talajvíznek, amellyel az Al Kufrah körüli földeket öntözik, így hamarosan kimerülnek a vízkészletek.
© eoVision/GeoEye, 2014, distributed by e-GEOSBeaumont/Ausztrália: Sós vízű pocsolyák pettetyezte, hatalmas szántóföldek Ausztrália délnyugati részén. Az algák különböző színüre festik a pocsolyákat, így más-más színü sókéreg marad utánuk a víz elpárolgása után.
© eoVision/GeoEye, 2014, distributed by e-GEOSSevilla/Spanyolország: A sevillai naperőműveknék tükrök százai irányítják a nap energiáját egy torony tetejére.
© eoVision/GeoEye, 2014, distributed by e-GEOSBashang/Kína: A lösszel borított magasföldön az évszázadok során teraszokat alakítottak ki, ahol kézi erővel vagy állatok segítségével művelik a földet.
© eoVision/GeoEye, 2014, distributed by e-GEOS

 

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play