A jövő már elkezdődött Bécs könyvtáraiban

2015. január 22.

print

A jövő már elkezdődött Bécs könyvtáraiban

Bécs könyvtáraiban nagy népszerűségnek örvend a virtuális könyvtár, az e-könyvek, digitális magazinok és hangoskönyvek. Az olvasók a könyvtárak wifijén keresztül ingyenesen juthatnak hozzá az e-újságokhoz. Ráadásul a cikkeket meg is lehet hallgatni Windows Media Playerrel és különböző nyelvekre lefordíttatni.

Bécs könyvtáraiban nagy népszerűségnek örvend a virtuális könyvtár, az e-könyvek, digitális magazinok és hangoskönyvek. Az olvasók a könyvtárak wifijén keresztül ingyenesen juthatnak hozzá az e-újságokhoz. Ráadásul a cikkeket meg is lehet hallgatni Windows Media Playerrel és különböző nyelvekre lefordíttatni.

 


Tavaly több mint negyvenezer új olvasóval bővült a Büchereien Wien (Bécsi Könyvtárak) ügyfélköre, akiknek több mint fele a fiatal korosztályhoz tartozik. 2014-ben csaknem hatmillió médiumot kölcsönöztek ki.

 


A bécsi központi könyvtár, a Hauptbücherei Wien. Fotó: Seidl


„A megváltozott médiafogyasztási és olvasási szokásokra reagálva a Büchereien Wiennek sikerült megszólítania a tinédzserek rendkívül nehezen elérhető célcsoportját” - mondja Christian Oxonitsch oktatásért felelős városi tanácsnok a bécsi könyvtárak rendkívül sikeres tavalyi évét kommentálva. A Büchereien Wien több mint negyvenezer új olvasója közül ugyanis csaknem 22.500-an iratkoztak be a gyerek- és ifjúsági részlegre, ami 2013-hoz képest 16 százalékos növekedést jelent.

A Bécsi Könyvtáraktól 2014-ben csaknem hatmillió médiumot kölcsönöztek ki és töretlen népszerűségnek örvend a virtuális könyvtár is. Az e-könyveket, digitális magazinokat és hangoskönyveket kínáló „részlegnek” tavaly 18.200 felhasználója volt, akik 366.200 letöltést kezdeményeztek. Ez több mint 30 százalékkal több, mint 2013-ban.

A kor igényeihez igazodva a Büchereien Wien egyre nagyobb hangsúlyt fektet a digitális kínálatra, így az olvasók a könyvtárak wifijén keresztül ingyenesen juthatnak hozzá az Austria Kiosk és az Austria Presse Agentur e-újságjaihoz.

Legfrissebb újításként pedig a könyvtártagok bárhonnan ingyenesen férhetnek hozzá a Library Press Display online újságportálhoz, amely 90 ország több mint 1.700 napilapját, folyóiratát és magazinját kínálja 44 nyelven. Ráadásul a cikkeket meg is lehet hallgatni Windows Media Playerrel és különböző nyelvekre lefordíttatni.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play