Giro d’Italia 2015 3. szakasz

2015. május 8.

print

Giro d’Italia 2015 3. szakasz

Az előző szakaszt Elia Viviani nyerte, így megvan az olaszok első győzelme hazai pályán. A 98. Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny a legnagyobb vesztese is azonban hazai versenyző volt: az összetettre is esélyes AG2R-es Pozzovivo egy percet vesztett egy bukás miatt. Hétfőn a Rapallo és Sestri Levante közötti 136 kilométer elhozza a 2015-ös Giro első hegyi szakaszát.

Az előző szakasz sprintjét a Sky-os Elia Viviani nyerte, így megvan az olaszok első győzelme hazai pályán. A 98. Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny a legnagyobb vesztese is azonban hazai versenyző volt: az összetettre is esélyes AG2R-es Pozzovivo egy percet vesztett egy bukás miatt. Hétfőn a Rapallo és Sestri Levante közötti 136 kilométer elhozza a 2015-ös Giro első hegyi szakaszát.

 


Dario Cioni, a Sky sportigazgatója: „Ezt a szakaszt több szempontból is nehéznek lehet tekinteni. Csak 136 km, és ezekről a történelem már bebizonyította, hogy gyorsak. A valóságban, természetesen, a versenyzők döntik el, milyen lesz. Az én véleményem szerint, úgy fog indulni, mintha fegyverből lőtték volna ki, ez esetben azonban igazán bajban lesznek, hiszen nehéz délután elébe nézünk. Szerintem, ha egy kisebb szökevénycsoport korán el tud lógni, a sprinter csapatok nem fogják megpróbálni behozni, mert ez -mint mondtam- egy igazán nehéz szakasz.”

 


Sesetri Levante


Rapallóban ugyanazon az emelkedőn indul a szakasz, amelyen 4 évvel ezelőtt Wouter Weylandts életét vesztette lejtmenetben. A legmagasabb pont az 1115 méter magas Barbagelata lesz 40 kilométerrel a cél előtt. A befutó Sestri Levantében van, ahol 2012-ben a dán Lars Bak nyerte a sprintet.

Rapallo egyike az ódivatú tengerparti üdülőfalvaknak az olasz Riviéra keleti felén. Nem messze található Portofinótól, nagyon sok szállodájának köszönhetően ideális bázis egy ligur tengerparti utazáshoz.

 
Rapallo


Az első lakói az i.e. 8. században telepedtek le, akik etruszkok vagy görögök voltak. A Rapallo név először egy 964-es iratban szerepel.

Amikor Napóleon 1797-ben Liguriát Franciaországhoz csatolta, Rapallót tette meg a terület székhelyévé.

 


Rapallo


1920-ban itt írták alá a rapallói békét, amelyben Olaszország és a Szerb-Horvát-Szlovén királyság (a későbbi Jugoszlávia) állapodott meg a határokról. Két évvel később, az oroszok és németek kötöttek egymással békét ugyanitt.

Friedrich Nietzsche a Rapallo környéki utakon kapott ihletet az Im-ígyen szóla Zarathustra című művéhez, legalábbis húga, Elisabeth Förster-Nietzsche szerint.

Rajta kívül a város híres látogatói voltak még Sigmund Freud neurológus, William Yeats költő, Jean Sibelius zeneszerző, Theodore Roosevelt, Liszt Ferenc, Guy Maupassant, Ernest Hemingway (aki könyvet is írt az élményeiről A mi időnkben című novelláskötetében), Ezra Pound költő, Oskar Kokoschka festő és a jordán, perzsa és a litván király.

A város látványosságai közül kiemelkedik a kikötő és a tengerparti promenád, valamint a középkori kastély. Utóbbit a kalózok ellen építették a 16. században, de ma már csak kiállításokra használják.

A városra a magasból tekint le a 612 méteren található Montallegro-i Miasszonyunk szentély, ahová már a kilátásért is megéri felmenni. Ez Liguria egyik legnagyobb kegyhelye, ahová nagyon sok zarándok látogat el, különösen július első három napján a szent tiszteletére rendezett felvonulásokon. 

 
Montallegro


A St. Gervasius bazilikának a harangtornya ferde, amely ennek ellenére Liguria legmagasabb tornya 67 méterrel.

A Ponte di Annibale (Hannibál hídja) a város legősibb hídja. Nevére még nem találtak magyarázatot, mert Hannibálnak semmi köze nem volt a városhoz. A legkorábbi dokumentum, amelyben megemlítik a nevét, 1049-ből származik. Ma már semmi célja nincsen, egy modern út felett ível át.

3 alkalommal rendeztek már a városban befutót: 1956-ban, amikor Miguel Poblet, 1999-ben, amikor Richard Virenque és 2011-ben, amikor Ángel Vicioso győzelmével zárult.

Sestri Levante körülbelül félúton található Genova és La Spezia között. 
Eredetileg egy sziget volt, amelyet a rómaiak csatoltak a szárazföldhöz. A városnak két öble van: a Baia delle Favole, (Mese-öböl), és a Baia del Silenzio (Csend-öböl). Előbbit Hans Christian Andersen tiszteletére nevezték el így, aki itt élt egy évig.

 


Sestri Levante


Bár a terület legnépszerűbb célpontjai Portofino és a Cinque Terre, Sestri Levante kezd egyre népszerűbb lenni a látogatók körében. A csendes halászfalu szépen lassan egy kedvelt turista látványossággá növi ki magát.

Dante az Isteni Színjáték Purgatórium részében így ír a városról (XIX, 100-101):

„Siestri s Chiaveri közt szalad le gyorsan
egy szép folyócska; neve ős családom
címét diszíti a főrangu sorban.”

Lord Byron angol költő is gyakori látogatója volt Sestri-nek, sőt a Don Juan című eposzának egy részét itt írta meg.

Guglielmo Marconi, a drótnélküli távíró feltalálója itt végezte el első kísérleteit.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play