Giro d’Italia 7. szakasz

2015. május 15.

print

Giro d’Italia 7. szakasz

André Greipel nyerte a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny hatodik szakaszát, amely után továbbra is a végső győzelemre is esélyes Alberto Contador vezet összetettben. Pénteken a Grosseto és Fiuggi közötti 264 kilométeres szakasz vár a mezőnyre.







André Greipel nyerte a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny hatodik szakaszát, amely után továbbra is a végső győzelemre is esélyes Alberto Contador vezet összetettben. Pénteken a Grosseto és Fiuggi közötti 264 kilométeres szakasz vár a mezőnyre.

 


André Greipel nyerte a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny hatodik szakaszát, amely után továbbra is a végső győzelemre is esélyes Alberto Contador vezet összetettben. A német sprinter a csütörtöki hajrában az olasz Matteo Pelucchit és Sacha Modolót utasította maga mögé.

A szakasz vége előtt 300 méterrel egy figyelmetlen, a korláton áthajolva filmező néző miatt óriási bukás történt, melyben a mezőny fele, többek között Contador is érintett volt. A spanyol sztár a térdét és bal vállát ütötte meg, s bár felállt és behajtott a célba, fájdalmai miatt a pódiumon fel sem tudta emelni a kezét az éllovasnak járó trikó felvételéhez. Csapata, a Tinkoff-Saxo azt közölte, alapos vizsgálatoknak vetik alá, hogy kiderüljön, mekkora a baj. A balesetnél Daniele Colli ment neki a néző által tartott kamerának, az ő esése indította el a "lavinát". Collit kórházba szállították, ahol kiderült, hogy eltört a karja.

Pénteken a Grosseto és Fiuggi közötti 264 kilométeres szakasz vár a mezőnyre, az út során Rómát is megkerülik.

 


Renato Laghi, korábbi versenyző: „Ez nagyrészt sík, de lehetetlen, hogy egy sprinter nyerjen. Jól ismerem a Fiuggi-i befutót, a Tirreno-Adriatico versenyen nagyon sokszor éltem át magam is. Ez a Giro leghosszabb szakasza, 263 kilométeres. Az egész attól fog függni, hogy hány ember lesz a szökésben, és kinn van a rózsaszín trikó. Azt hiszem, egy egynaposmenő jó lehet itt, valaki, akinek megvan az ereje és frissessége, hogy támadjon a rövid emelkedőkön. Ha tippelnem kell, Diego Ulissit (Lampre) mondanám, vagy valaki hozzá hasonlót.

Egyszóval elég nehéz szakasz, de az utolsó óra kétségtelenül jól fog mutatni a tévében. Vannak csapatok, akiknek se sprinterük, se összetettmenőjük nincs, ezért azoknak ez egy nagyon jó lehetőség, s köztük igazi csaták fognak kialakulni. Pár másodpercet talán még a favoritok is fognak veszteni, de nem többet.”

Grosseto tengerpartja érintetlen

Grosseto a székhelye az azonos nevű megyének Toszkánában, 14 kilométerre a Tirrén-tengertől. A 8. századig nyúlik visszaa város alapításának története. Giro-val való kapcsolata is régi: 1927-ben volt először befutó a városban, ekkor még Alfredo Binda dominálta a sportágat.

 


Grosseto


Már az etruszkok is lakták, Grosseto az egyik legfontosabb városuk lett. Jelentősége csak nőtt a közeli települések, Roselle és Vetulonia hanyatlásával. Előbbi romjai pár kilométerre még ma is láthatóak, az utcák és terek bárki által bejárhatóak.

1151-ben elfoglalta Siena, és 200 évig az uralma alatt is maradt, ekkor épültek meg a városfalak. 1266-ban egy rövid ideig függetlenséget harcolt ki magának, ezalatt számos csapás érte: kifosztották, megostromolták, kitagadta a pápa, pestis dúlt és ráadásul nemsokára Siena is visszaszerezte.

 


1943. április 26-án, húsvét hétfőn lebombázták az amerikaiak az egész várost. A támadásban nagyon sok ember vesztette életét.

Napjainkban a turisták kedvelt nyaralóhelye a part érintetlensége miatt: a víz itt az egyik legtisztább Olaszországban. Nagy homok dűnék határolják, amelyeken bokrok és mediterrán fák nőnek.

 


Egy 16. századi hatszög alakú fal veszi körül, közepén a Medici erőddel. Más olasz városokhoz hasonlóan, itt is van egy hatalmas katedrális, fekete és fehér márvánnyal borítva. Cassero del Sale egy 14. századi palotában osztották szét a közeli lepárlóról szállított sót. A vámszedő hely is itt volt.

Egy másik templomban, a Chiesa di San Francisco-ban házasodott össze titokban Andriano Celentano és Claudia Mori 1964-ben.

Itt született Andrea da Grosseto, az 1200-as években. Ő volt az első író, aki olasz nyelven írt, latinból fordította le az Erkölcsi Szerződéseket.

A helyi ételek közül kiemelkedik a fettuccine tészta, amelyet levesekben tesznek: gomba-, hal-, vagy fácánlevesbe. Fontos megemlíteni az acquecottát, ami leves hagymával, zellerrel, paradicsommal és peperoncinoval és a caldano-t, egy halleves polippal, tintahallal, paradicsommal és kenyérrel.

Borok a Montecucco (vörös, fehér, pezsgő), a Morellino de Scansano (vörös), a Parrina (vörös, fehér, pezsgő), Bianco di Pitigliano (fehér és pezsgő), a Sovana (vörös) és a Capalbio (vörös, fehér, pezsgő).

Fiuggi gyógyvize világhírű

Fiuggi már Lazio régióban található, Frosinone megyében. Híres vizéről, amelyet nemcsak gyógyfürdőkben használnak, de palackozva egész világszerte isszák. Állítólag a 14. században Bonifác pápa a veseproblémáiból az itteni vizekben gyógyult fel, majd két évszázaddal később, Michelangelónak is hasonló élményben volt része, ő a betegségét az „egyetlen kőnek, amit nem tudok szeretni” nevezte.

 


Fiuggi


Hamarosan Európa összes uralkodócsaládjának küldözgettek üvegeket az itteni vízből, csak a 20. században kezdtek el elzarándokolni Fiuggiba. Ma is nemzetközileg elismert a jótékonyhatása a veseműködésekre, és így a világ egyik leglátogatottabb fürdője lett.

Az olasz kormány tagjai évente kapnak egy ajándéklátogatást a Terme di Fiuggiba.

Egy legenda szerint Szent Balázs, hogy megmentse a várost az ellenségtől, hamis lángokkal borította be a várost, hogy azt higgyék, már kirabolták mások. Ezt a csodát minden év február 2-án megünneplik óriási farakásokat égetve a főtéren.

Itt született Valerio Agnoli jelenleg Astanás, és Stefano Pirazzi, jeleneg Bardianis biciklista.

Helyi ételek a polenta salsicciával (kolbásszal), a kézműves szalámi, a lo stracotto di manzo al vino (vörös boros marha pörkölt) a strozzapreti tésztafajta és az amaretti di Fiuggi keksz.

 


Borok a Cesanese del Piglio (vörös), a Passerina del Frusinate (fehér), a Torre Ercolana di Anagni (vörös), a Merlot di S. Elia Fiumerapido (vörös), a Cabernet di Atina della Valle del Liri (vörös).





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play