Linz 2016-ban a médiaművészet városa

2016. március 1.

print

Linz 2016-ban a médiaművészet városa

Izgalmas felfedezőtúrán sajátos oldaláról ismerhetjük meg Linzet, azt a várost, amely a jelenben él, de a jövő felé tekint. A város célja, hogy minél érdekesebb és változatosabb módon mutassa meg, mit is jelent az UNESCO médiaművészeti városai közé tartozni.





Az egykori kulturális főváros izgalmas felfedezőtúrára csábítja látogatóit, amely sajátos oldaláról mutatja be Linzet, a várost, amely a jelenben él, de a jövő felé tekint. A város célja, hogy minél érdekesebb és változatosabb módon mutassa meg a Linzbe érkező vendégeknek, mit is jelent az UNESCO médiaművészeti városai közé tartozni.

 


A csodás természeti környezetben található várost a kultúra, a természet és a gazdaság sajátos szimbiózisa jellemzi. Linz emellett egy nemzetközileg is elismert kreatív központ, amelyet az is bizonyít, hogy beválasztották az UNESCO médiaművészeti városai közé. A Duna-parti város ezzel – Lyon, Sapporo, Tel Aviv és Dakar mellett – a világ leginkább jövőorientált helyei, metropolisai közé került. Az UNESCO csak olyan városokat vesz fel a kreatív városok közé, amelyek az irodalom, film, zene, kézművesség, gasztronómia, dizájn vagy médiaművészet terén egyedülálló teljesítményt tudnak felmutatni.

 


Az UNESCO által adományozott médiaművészeti elismerés főszereplői Linzben az Ars Electronica Center és a Creative Region GmbH, a Lentos Szépművészeti Múzeum, a Tabakfabrik, az OK Offenes Kulturhaus, a Linzi Művészeti Egyetem , a Hagenberg Főiskola, a Johannes Kepler Egyetem, az Anton Bruckner Magánegyetem, valamint a további számos közvetítő intézet és oktatási intézmény.

Ars Eectronica Center

A minden év szeptemberében megrendezésre kerülő különleges fesztiváljának és a Prix Ars Electronica médiaművészeti díjnak is köszönhetően a technológiai előregondolkodás és a jövőbe mutató médiaművészet meghatározó központja. Az Ars Electronica digitális archívuma a világ legnagyobbja a cyber-művészet terén.

Kiállítások a LENTOS Szépművészeti Múzeumban

A VALIE EXPORT Archív 2015-ös megvásárlásával a Lentos Szépművészeti Múzeum a gyűjteménye legnagyobb mértékű bővítését hajtotta végre a Gurlitt-gyűjtemény 1950-es években történő megvásárlása óta. A VALIE EXPORT Archívban műkincsek, vázlatok, tervek és negatívok találhatóak Linzben született médiaművészektől, filmkészítőktől és performance művészektől.

A René Block archívumából és gyűjteményéből összeállított ÉN NEM ISMEREM A HÉTVÉGÉT című kiállítás a berlini galériatulajdonos munkásságát mutatja be. René Block a Fluxus und Happening intermédia művészet támogatójaként jelentős szerepet játszott a neoavantgárd kialakulásában.

A szépművészeti múzeum ősszel Ausztria egy kiemelkedő művészének, Gottfried Bechtoldnak szentel önálló kiállítást (2016.10.21.–2017.02.26.)

Tabakfabrik Linz

A Tabakfabrik (Dohánygyár) az UNESCO médiaművészeti város egyik legfontosabb szereplője, ahol nagyszerűen tetten érhető az az átalakulása, ahogy az egykori dohánygyárból a kreativitás és a dizájn sajátos központja lett. A VALIE EXPORT Centernek köszönhetően 2017-től a média- és performance művészet nemzetközi kutatóállomása költözik az egykori dohánygyár termeibe. 

A világ legnagyobb outdoor galériája a Linzi kikötőben

Az UNESCO médiaművészeti városának kikötőjében hatalmas graffiti műalkotásokat csodálhatunk meg sétahajózás közben. A Linzi kikötőben a világ legnagyobb, egybefüggő szabadtéri galériája várja az érdeklődőket régi ipari épületek és házak homlokzatain található képekkel.

OK Offenes Kulturhaus a Felső-Ausztria Kultúrnegyedben

Időszaki kiállítások, a Movimento mozi és az OK téren található vendéglátó egységek teszik a Felső-Ausztriai Kultúrnegyedet egy élettel teli, inspiráló hellyé. Itt található a „Magaslati mámor” elnevezésű, Linz tetőin megvalósuló kiállítási projekt központja is.

Christina Lucas – a nagy kérdések c. kiállításon 2016. február 11.-április 24. között a híres spanyol médiaművész radikális és kritikus nézőpontból mutatja be a mai élet realitását és rendkívül intenzív, ugyanakkor egyedülállóan esztétikus módon foglalkozik a globalizálódó világ témakörével.





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play