» Horvátország

» Horvátország » Šibenik-Knin » Szigetek


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A mediterrán növényzettel, szőlőskertekkel és olajbogyó ültetvényekkel borított, meseszép öblöcskékkel tarkított Prvić szigete a Šibenikhez tartozó szigetvilág része, Vodice közelében.


A 2,4 négyzetkilométer nagyságú szigeten csak két település található Prvić Luka és Šepurine, valamivel több mint 400 lakossal. Maga a Prvić elnevezés azon a tényen alapul, hogy a sziget a szárazföldhöz legközelebb fekszik, vagyis a szárazföldről tekintve az első, ahonnan kb.1000 méter távolság választja el. A Prvić név előszőr a 11. században került említésre. 

A šibenik-i szigetvilághoz tartozó más szigetekhez hasonlóan, a történelem itt is nyomot hagyott a különféle kulturális-történelmi emlékművek formájában. Különféle barokk oltárak, korakeresztény részlettöredékek a kereszt jelével, a Szent Mária templom a kolostorral, melyet a Glagolita írásmódot használó barátok építettek és rengeteg más emlék tanúskodik ezen kis sziget gazdag történelmi múltjáról. A sziget tengerparti fürdőivel, tiszta tengerével és régi kőházaival vonzza a látogatókat, valamint ideális üdülési hely mindazok számára, akik igazi mediterrán környezetben kívánnak pihenni.

A kilátó felújítása, az új Kultúrház, valamint a Faust Vrančić nevét viselő Emlékközpont felépítése Prvić szigetén, mind a sziget – mint jelentős idegenforgalmi úticél – népszerűsítését szolgálják. 

AZ Emlékközpontban megtekinthető Faust Vrančić – a közismert šibeniki születésű tudós – majdnem minden jelentősebb felfedezésének másolata. Faust Vrančić, a reneszánsz képviselője, polihisztor, író, nyelvész és feltaláló a 16. század végén és a 17. század elején élt. Az ejtőernyő az egyik legjelentősebb találmánya, amelyet a későbbi generációkra hagyott. A zseniális Leonardo da Vinci fejében megfogalmazódott meg elsőként az ötlet, hogy az ember ejtőernyővel ereszkedjék le, ez egészen az 1595-ös évig kevés figyelmet keltett. Ekkor Vrančić megrajzolta egy toronyból kiugró ember képét. Bár a négyzetalakú ejtőernyő eléggé elnagyolt rajzolatú, az ejtőernyőket jellemző minden alapelem jelen van: a kupola, a tartó kötélzet és a bekötési rendszer. A feljegyzések arról tanúskodnak, hogy az ejtőernyős ugrást végre is hajtották, erről az eseményről 30 évvel később John Wilkins püspök, a londoni Királyi Társaság titkára könyvében tesz említést. Vrančić az első horvát nyomtatott szótár szerzője is. 

A számtalan Prvić szigeti kilátókat utak és nagyszerű mountainbike-pályák kötik össze a sziget egész területén, ezek leírhatatlan élvezetet nyújtanak a természeti szépségek élvezetében és felejthetetlen látványt nyújtanak a környező szigetekre. A már ismert Burtiž, a hagyományos, latin-vitorlás hajók versenyén kívül ezek a rendbehozott kilátók teszik többek közöztt izgalmassá a szigetet.Tartomány:Šibenik-Knin
Cím:Prvić
GPS: 43° 43′ 52.13892″, 15° 47′ 32.42184″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward