» Horvátország

» Horvátország » Šibenik-Knin » Dalmácia


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Tribunj Sibenik közelében, Vodice és Murter tőszomszédságában található község, amely főként vitorláskikötője miatt különösen a hajózó turisták, köztük számos magyar kedvelt adriai úti célja.


A horvát tengerpart mentén nyaranta több szamárversenyt is rendeznek, a tribunjiak azonban különösen nagy tiszteletben tartják a szürke négylábúakat, amelyek a múltban teherhordóként nélkülözhetetlen segítsége voltak az embernek Dalmáciában.

A tribunji verseny hagyománya 1952-re nyúlik vissza, amikor helyi egyetemisták kifundálták, hogy a nyári szünet idején "szamaragolásban" mérkőznek meg egymással. Az esemény hagyománnyá vált, és 1957 óta - néhány rövidebb megszakítással - minden év augusztus első napján megrendezik.

A versenyen csak tribunji férfiak indulhatnak, akik közül az nyer, aki szamarával elsőként kerüli meg az óvárost, amely egy - a szárazföldhöz híddal kapcsolódó - szigeten található. Mivel a csökönyösségükről híres állatok nem minden esetben engedelmeskednek gazdáiknak, az egyszerűnek tűnő feladatot rendszerint csak komikus helyzetek árán lehet megoldani.

Tribunj közelében egy szamárrezervátum is van. 1999-ben a helyi csacsivédő egyesület először egy apró szigeten alakított ki menedéket a modern világban egyre inkább kihalásra ítélt szamarak számára, amelyet azonban a védett populáció hamarosan kinőtt, így a rezervátumot átköltöztették egy nagyobb szigetre.

A hagyományosan halászattal és olívatermeléssel foglalkozó, mára egyre inkább a turizmus felé forduló tribunjiak 2007-ben bronzszobrot is állítottak a szamárnak.Tartomány:Šibenik-Knin
Cím:Tribunj
GPS: 43° 45′ 22.21992″, 15° 44′ 46.02588″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward