Foci kiállításokkal készülnek a francia múzeumok

2016. május 17.

print

Foci kiállításokkal készülnek a francia múzeumok

Labdarúgásról szóló kiállításokat rendeznek annak a tíz francia városnak a kulturális intézményei, ahol a nyári Európa-bajnokság mérkőzéseit rendezik.





Labdarúgásról szóló kiállításokat rendeznek annak a tíz francia városnak a kulturális intézményei, ahol a nyári Európa-bajnokság mérkőzéseit rendezik - írta a Le Figaro című napilap.

 


Az 1998-as világbajnokságnak az egész országot megmozgató eseményeire emlékeztetve a francia kormány arra kérte a kulturális élet szereplőit, hogy ők is vegyék ki a részüket a kontinensviadalból.
"Ez a bajnokság nemcsak sportrendezvény lesz, hanem ünnep az egész ország számára" - idézte a kulturális minisztériumot a lap.

 


A június 10. és július 10. között sorra kerülő 51 mérkőzés helyszíneit adó tíz város mindegyike a sporteseményhez kapcsolódó kiállításokat és kulturális programokat szervez. Mindegyik más-más témát választott: Nizza a labdarúgás és Európa kapcsolatát fogja vizsgálni, Lens a szurkolók világát helyezi előtérbe, Lyonban a Labdarúgás, új vallás címmel rendeznek kiállítást, míg a párizsi la Villette parkban a sportághoz kapcsolódó szabadtéri szórakozási lehetőségek lesznek a középpontban.

"Eleinte volt egy kis szkepticizmus az ügy tudományos jellegét illetően, de a téma mindenestre mindenkit érdekel és vonzza a közönséget" - mondta az egyik kurátor a lapnak.

Az egy hónapig tartó Európa-bajnokság eseményeire mintegy nyolcmillió embert várnak a szervezők, ebből legalább kétmillió külföldit.

 


"A szurkolókról szóló kiállítással a populáris kultúrára nyitunk ablakot egy hivatalosnak minősített kulturális intézményben" - mondta a lapnak Williams Nuytens szociológus, a Louvre lensi fiókmúzeumában tervezett tárlat kurátora. Az intézmény 2015 június óta gyűjti a tárgyakat és dokumentumokat a francia csapatok (Paris Saint-Germain, RC Lens, Olympique Marseille, Saint-Étienne, Girondins Bordeaux, Toulouse FC, Olympique Lyon, Lille OSC ás OGC Nice) szurkolói klubjaitól. Az időszakos kiállítás után a sálak, mezek, jegyek, újságok és egyéb tárgyak a nizzai Sportmúzeum állandó gyűjteményébe kerülnek.

A labdarúgás szerelmesei közül természetesen sokan múzeumba járó emberek. Lens, Lyon, Saint-Étienne és Toulouse városa viszont kifejezetten olyan tárlatot tervez, ahova olyanokat szeretne becsalogatni, akik egyébként nem nagyon járnak múzeumba.

 


Az Eb mind a tíz városának központjában a terrorveszély miatt szigorúan ellenőrzött zárt szurkolói zónákat hoznak létre, ahol kivetítőkön lehet majd követni a mérkőzéseket, és számos szórakozási lehetőség is várja a drukkereket.

"Megpróbáljuk majd a többségüket meggyőzni arról, hogy két mérkőzés között ugorjanak át a múzeumba" - mondta a lapnak a nizzai Sportmúzeum egyik vezetője.

MTI





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play