Őszi búcsú kulináris csábításokkal Salzburgban

2016. szeptember 2.

print

Őszi búcsú kulináris csábításokkal Salzburgban

Szeptember 21-25. között rendezik meg Salzburg belvárosában a hagyományos Szent Rupert-napi búcsút vurslival, sörrel, kolbásszal, tradicionális termékek piacával, népi muzsikával és tánccal. Jó mulatság ez kicsiknek, nagyoknak egyaránt. A Salzburgi Rupertikirtag egy igazán különleges hagyomány, amely nélkül ma már elképzelhetetlen lenne Salzburg rendezvénynaptára.

Szeptember 21-25. között rendezik meg Salzburg belvárosában a hagyományos Szent Rupert-napi búcsút vurslival, sörrel, kolbásszal, tradicionális termékek piacával, népi muzsikával és tánccal. Jó mulatság ez kicsiknek, nagyoknak egyaránt. A Salzburgi Rupertikirtag egy igazán különleges hagyomány, amely nélkül ma már elképzelhetetlen lenne Salzburg rendezvénynaptára.

 


A Salzburg védőszentjének, Szent Rupert tiszteletére tartott dómtemplom szentelő ünnepség története egészen a VIII. századig nyúlik vissza. 2016. szeptember 21-től 25-ig a helyi lakosság a barokk óváros terein mutatja be, hogyan lehet a XXI. században fúvószenére, népviseletben, grillcsirkét majszolva mulatni.

 


Salzburg, Fotó, copypight: Wildbild


A Dom- és Residenzplatzon céllövöldék, ünnepi sátor és körhinta várja a szórakozni vágyókat. Az, hogy a résztvevők nagy része bőrnadrágban és Dirndl-ben érkezik, igazán különleges hangulatot kölcsönöz az eseménynek, amelyet szeptember 25-én este nagy tűzijáték zár

 


Salzburg, Fotó, copypight: Wildbild


Rupertikirtag ünnepe két tradícióból származik.
A középkori Salzburgban ez időtájt rendezték meg az őszi vásárokat.

A másik hagyomány Rupert püspökhöz kötődik. Rupertus, Salzburg tartomány védőszentje kb. 1300 évvel ezelőtt érkezett Salzburgba Worms-ból, melynek püspöke volt. 700-ban az egykori római település Juvavum romjain várost alapított Salzburg néven. Ő alapította meg a Szt. Péter kolostort (Ausztria legrégebbi kolostorát), valamint a nonnbergi apácazárdát, az Alpok első zárdáját.

 


Akkoriban indult virágzásnak a sókereskedelem, ezért Szt. Rupertet legtöbbször sóval teli hordóval kezében ábrázolják. Ma Rupert a Salzburgi Érsekség és Salzburg tartomány fővédőszentje. Sírja Salzburgban a Szent Rupert Székesegyházban található.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play