Így szüreteltek Bécs legkisebb szőlőbirtokán

2016. október 21.

print Eurocomm-PR

Így szüreteltek Bécs legkisebb szőlőbirtokán

Az 1. kerületben, a Schwarzenbergplatzon található az osztrák főváros legkisebb szőlőbirtoka, ahol hetven tőkén érik a bornak való. Az innen származó ötven üveg Wiener Gemischter Satzot a hagyományoknak megfelelően elárverezik.„Már szinte hagyománynak számít, amivel minden bécsi borász előtt tisztelgünk” – mondta a 2016. október 11-én megtartott, különleges szüretről Bécs polgármestere, Dr. Michael Häupl. Az osztrák főváros első emberének többen is segítettek a munkában: Hans Schmid szőlősgazda, Anton Faber plébános, Herbert Schilling, a Bécsi Mezőgazdasági Kamara alelnöke, valamint III. Erzsébet bécsi borkirálynő, aki 2015-ös megkoronázása óta népszerűsíti az osztrák főváros borait.


Copyright: Eurocomm-PR / Mario Lang

Foto_EurocommPR_MarioLang
Copyright: Eurocomm-PR / Mario Lang

Bécs legkisebb szőlőbirtoka a Schwarzenbergplatzon, a Lajos Viktor főhercegi palota előkertjében található, ahol a hetven szőlőtőkét a Mayer am Pfarrplatz szőlészet gondozza mintegy huszonöt éve. Az itt szüretelt szőlő éppen ötven üveg Wiener Gemischter Satz-hoz elég, amelyet hagyományosan elárvereznek, a bevételt pedig jótékonysági célra fordítják.


A fotón (balról jobbra) Elisabeth Wolff bécsi borkirálynő, Hans Schmid a Mayer am Pfarrplatz borászat képviselője, Michael Häupl, Bécs polgármestere és Toni Faber látható szüretelés közben.
Copyright: PID / Christian Jobst

Az osztrák főváros területén 190 borosgazda mintegy 660 hektárnyi szőlőt művel, az ültetvények főleg Döblingben, Floridsdorfban és Liesingben találhatók. Ugyan a szőlő nagy részét a fehér fajták teszik ki - Wiener Gemischter Satz, zöld veltelini, rajnai rizling, fehér burgundi és chardonnay -, de a vörös fajtákat sem lehet figyelmen kívül hagyni. Az idei szüret kapcsán Herbert Schilling elmondta, hogy a bécsi szőlő nagy részét megkímélte a tavaszi fagy, a meleg és száraz szeptember pedig optimális feltételeket biztosított a szőlőfürtök éréséhez. Így az idei évjárat várhatóan gyümölcsös és izgalmas lesz.


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play
Hetedhétshop.hu