Megnyíltak a bécsi karácsonyi vásárok

2016. november 14.

print

Megnyíltak a bécsi karácsonyi vásárok

November 12-től mézeskalács illatba és puncsfelhőbe burkolózik az osztrák főváros, ahol már javában zajlik a karácsonyi készülődés. Bécs legszebb terei hangulatos karácsonyi vásárokká alakulnak át, amelyek között mindenki könnyen megtalálja a saját ízlésének és hangulatának valót. November 12-től 31. alkalommal rendezik meg a Christkindlmarktot a Bécsi Városháza előtti téren.

Több mint húsz adventi vásárnak és egyéb piaci jellegű karácsonyi rendezvénynek ad otthont idén is az osztrák főváros. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a kül- és belföldi látogatók összesen 873 standnál szürcsölhetik a forró puncsot és forraltbort vagy válogathatnak a kézműves karácsonyi ajándékok között.A legnagyobb karácsonyi vásár idén a Weihnachtstraum (karácsonyi álom) fantázianevet viseli. A Városháza előtt felállított képeskönyvbe illő kulisszák évente mintegy hárommillió látogatót vonzanak Ausztriából és külföldről egyaránt. 2016. november 12-én gyúlnak ki az ünnepi fények a Christkindlmarkt fenyőfáján, amely ezúttal Tirolból érkezik az osztrák fővárosba. A 31. alkalommal megrendezett Christkindlmarkt elsősorban a családokról szól. A gyerekeket Jézuska-műhely, Jézuska-expressz, Mennyei Postahivatal és jászolkiállítás várja, míg szüleik 150 stand kínálatából válogathatnak, amelyek a kulináris élvezetek mellett változatos kézműves ajándéktárgyakat és karácsonyfadíszeket is kínálnak. A karácsonyi hangulat elengedhetetlen része a látogatók között fel-felbukkanó Bécsi Jézuska valamint a prominensek tolmácsolásában elhangzó karácsonyi történetek, amelyeket a Mennyei Színpadon olvasnak fel. Ráadásul a Bécsi Városházánál a világ legkülönbözőbb pontjairól érkező kórusokat hallgathatunk meg - november 28-tól december 16-ig hétvégenként- ingyenesen. 


A látogatók az idén első alkalommal két nagy jégfelületen és számos sétányon korcsolyázhatnak a parkban. A Városháza parkjában létesítenek egy 4500 négyzetméteres korcsolyapályát, amely naponta reggel tíztől este kilenc óráig lesz nyitva. Egy kisebb, 550 négyzetméteres pályán pedig a kezdők gyakorolhatnak, a helyszínen korcsolya is bérelhető.

Ha nem akarnak séta közben, a 150 stand között eltévedni, november 7-től letölthetik a Magic of Advent alkalmazást, amely térképet ad a parkról, és részletes ismertetést a vásárról és a programokról.

A Christkindlmarkt megnyitásával az osztrák fővárosban egyébként beindul a nagyüzem: városszerte húsz további adventi vásár veszi kezdetét. A hagyományos vonalat követi az Am Hof karácsonyi vására, ahol a kézzel készített ajándéktárgyakat ékszerek, antikvitások és műalkotások egészítik ki. Különösen hangulatos a spittelbergi karácsonyi vásár, ahol a macskaköves utcácskák biedermeier homlokzatai előtt több mint száz árus kínál kerámiát, ékszereket és kézműves termékeket.Spittelbergi karácsonyi vásár ˆ WienTourismus / Claudio Alessandri
 

Az egykori bécsi kórház parkjában (Altes AKH) helyet kapó tradicionális karácsonyi faluban két curling-pálya is van, főleg a fiatalabbak körében népszerű. Az ötven stand mellett élő jászol, nosztalgia-körhinta és karácsonyi vonat várja a legkisebbeket. A karácsonyi hangulatról toronyzenészek, kórusok és énekegyüttesek gondoskodnak. 

 


Karácsonyi falu Altes AKH (c) MAGMAG Events & Promotion GmbH. Fotó: Knoth


A hagyományok elkötelezettje az Altwiener Christkindlmarkt a Freyungon, ahol már 1772-ben is rendeztek karácsonyi vásárt. Itt elsősorban kézműves termékeket, üvegből készült dekorációs tárgyakat, hagyományos betlehemeket és kerámiákat kínálnak.

A monarchia korát idézi a Schönbrunni Kastély előtt felállított elegáns adventi vásár. Itt 75 osztrák és a szomszédos országokból érkezett kiállító kínál bádogjátékokat, nosztalgikus képeskönyveket, bibliai állatseregletet, kerámiákat és kézzel hímzett terítőket az 1880-as évek stílusában. A hangulatot karácsonyi koncertek és bőséges gyerekprogram teszi teljessé. Karácsony után az adventi vásár egy pillantás alatt újévi vásárrá avanzsál, hogy a szilveszterezéshez szükséges kellékekkel lássa el az ide látogatókat.

 

ˆ WienTourismus / Christian Stemper

 

A bécsiek nagy kedvence a barokk Karlskirche előtt megrendezett adventi vásár. Változatos gyerekprogramok, utcaszínház, élő zene és művészeti installációk teszik egyedivé a Karlsplatzon berendezett adventi vásárt, ahol elsősorban kézműves termékek között lehet válogatni. A gyerekek egy különleges szénabirodalomban szórakozhatnak, míg a csillagok műhelyében gyertyát önthetnek.

A Kunsthistorisches és a Naturhistorisches Museum között mintegy hetven standdal, tradicionális kézműves termékekkel és egyedi ajándékötletekkel felvértezve várja a látogatókat a Karácsonyi Falu nevet viselő Weihnachtsdorf am Maria-Theresien-Platz

 


Weihnachtsdorf am Maria-Theresien-Platz (c) MAGMAG Events & Promotion GmbH. Fotó: Knoth


A barokk stílus kedvelőinek a Schloss Belvedere karácsonyi falujába érdemes ellátogatniuk, ahol a standoknál Ausztria legkülönbözőbb csücskeiből és a környező országokból érkező vásározók kínálják a portékájukat. 

 


Schloss Belvedere karácsonyi faluja (c) MAGMAG Events & Promotion GmbH. Fotó: Knoth


Kellemes megszakítása lehet a Türkenschanzparkban tett kiadós sétának a török kútnál található romantikus karácsonyi vásár, ahol elsősorban kézműves termékek, két körhinta, szombatonként pedig élő zene várja a friss levegőre vágyókat.

Aki valami egészen különlegesre vágyik, annak a Schloss Wilhelminenberg karácsonyi varázslatát és vásárát érdemes választania: Bécs legnagyobb fateraszáról gyönyörű kilátás nyílik az ünnepi fényekben pompázó városra, miközben puncs, forraltbor és egyéb finomságok tartják melegen a szemlélődőt. 

A hagyományok és a csendes visszahúzódás a mottója a Stephansplatzon felállított karácsonyi vásárnak, ahonnan minőségi anyagokból készült termékeket vihetnek haza az érdeklődők. A standok mentesek mindenféle bóvlitól.

 
ˆ  MAGMAG Events & Promotion GmbH


A szórakozásé a főszerep a Wintermarkt am Riesenradplatzon, a Práterben, ahol többek között élő zenei koncertekkel és vidám showműsorokkal teszik könnyebbé az adventi várakozás idejét.

Szintén a lazulásról szól a Museumsquartier adventi programja, a Winter im MQ, amelynek keretében fényjáték, DJ-k, curling és távirányítós autók versenye várja a másfajta karácsonyra vágyókat. A hat jégpavilonban puncskreációkból és finom snackekből meríthetnek energiát a látogatók, az MQ Pointban pedig szokatlan és eredeti szezonális termékek és ajándékötletek között válogathatnak.

Egész Ausztriát végigkóstolhatja, aki a városi kertészet, a Blumengärten Hirschstetten bio-karácsonyi vásárát választja, ahol almamusttól, málnaecettől, sajtkülönlegességektől, pestoktól, méztől, aszalt gyümölcsöktől valamint hal- és vadspecialitásoktól roskadoznak a standok. A kellemesen meleg üvegházakban pedig az Alpok népeinek karácsonyi szokásaiból látható virágos kiállítás.

Szintén a gyomoré a főszerep a tavaly debütált Naschmarkton kialakított karácsonyi vásáron is.

A hideg idő ellenére éremes ellátogatni az Advent im Tiergarten Schönbrunn programjaira is, ahol minden adventvasárnap ingyenes sétára várják a gyerekeket. Az adventi műhelyben karácsonyi dekorációt készíthetnek, a Tirolerhof parasztkonyhája pedig kekszkészítő műhellyé avanzsál. A Lainzer Tiergarten bejáratánál november végétől életnagyságú betlehemet csodálhatnak meg a látogatók, a gyönyörűen faragott fafigurák egészen január közepéig őrzik az állatkert bejáratát.

Annak is érdemes ellátogatnia Bécsbe, aki a hagyományos kézműves termékek helyett valami eredeti és egyedi kreációt szeretne a fa alá tenni szeretteinek. Évről évre egyre több dizájner karácsonyi vásárt rendeznek ugyanis az osztrák fővárosban is.

November utolsó hétvégéjén nyitja meg kapuit a WeihnachtsQuartier a MuseumsQuartierban, ahol ezer négyzetméteren színek, anyagok, minták és formák kavalkádja várja az érdeklődőket. A szortiment az ékszerektől az egyedi ruházati termékeken át egészen a kisbútorokig terjed.

A nappalik hangulatát idézi kanapéival és gyertyafényével a WUK-ban december elején „Lights” címmel megrendezett művészeti és dizájn vásár, ahol fiatal dizájnerek és kis márkák prezentálják kreációikat.

Kortárs kézműves termékek, ruházati cikkek, mindenféle finomság valamint olvasni- és hallgatni való között válogathatnak a Kunst & Kram Weihnachtsmarkt látogatói a Bunkerei/Punscherei im Augertenben. Az adventi hangulatot forró puncs, sült gesztenye és tábortűz teszi teljessé.

Nem kifejezetten karácsonyi vásár, de tökéletes lelőhelye az egyedi ajándékötleteknek a Feschmarkt, amelynek november közepén ad otthont az Ottakringer Brauerei. Itt némi belépődíj (4 euró) ellenében kétszáz feltörekvő fiatal dizájner és márka kínálatából válogathat az érdeklődő. A szokásos divatáru, ékszerek és kiegészítők mellett grafikák, műalkotások és formatervezett használati cikkek is sorakoznak itt a standokon. 

Az adventi vásár hivatalos itala a puncs és a forralt bor. Egy-egy adag 3-4 eurót kóstál, s ehhez jön még a bögre betétdíja, amely 2,5 euró. Sokan meg is tartják ezeket emlékbe, de általában vissza is válthatók bármelyik italosstandnál, ahol árulnak hasonlót.


Bécsi adventi vásárok és karácsonyi falvak:

• Bécsi Karácsonyi Vásár és Bécsi Adventi Varázslat, Városháza tér és Városháza park, Rathausplatz, 1010 Bécs

• Altwiener Karácsonyi vásár, Freyung, 1010 Bécs
• Am Hof adventi vásár, Am Hof, 1010 Bécs

•  Karácsonyi falu a Mária Terézia téren, Maria-Theresien-Platz, 1010 Bécs, 

•  Karácsonyi vásár a Stephansplatzon, Stephansplatz/ a Churhausgasse irányába, 1010 Bécs

•  Karácsonyi falu a Belvedere kastélynál, Schloss Belvedere, Prinz Eugen-Straße 27., 1030 Bécs

• Kézműves vásár a Károly templom előtt, Karlsplatz, 1010 Bécs

•  Karácsonyi vásár a Spittelbergen, Spittelberggasse, Schrankgasse, Gutenberggasse, 1070 Bécs

•  Régi Általános Kórház karácsonyi faluja, Altes AKH, Alserstraße/Spitalgasse, 1090 Bécs

•  Kulturális és karácsonyi vásár, Schönbrunni kastély, Schloss Schönbrunn, 1130 Bécs

• Karácsonyi vásár a Türkenschanzparkban, Türkenschanzpark, 1180 Bécs

• Téli vásár az Óriáskeréknél, Prater, Riesenradplatz, 1020 Bécs

• WeihnachtsQuartier im MQ, Museumsplatz 1, 1070 Bécs
• Lights. WUK Designmarkt, WUK, Währinger Straße 59., 1090 Bécs
• Kunst & Kram Weihnachtsmarkt, Bunkerei, Obere Augartenstraße 1a., 1020 Bécs
• Feschmarkt, Ottakringer Brauerei, Ottakringer Platz 1., 1160 Bécs
• Karácsonyi varázslat, Wilhelminenberg kastély, Savoyenstraße 2., 1160 Bécs 

• Adventmarkt und Weihnachtsschau in den Blumengärten Hirschstetten, Blumengärten Hirschstetten, Quadenstraße 15, 1220 Bécs
• Advent Schönbrunni Állatkertben, Tiergarten Schönbrunn, Hietzinger Hauptstraße, 1130 Bécs
• Betlehem a Lainzer Állatkertben, Lainzer Tiergarten, Hermesstraße, Lainzer Tor, 1130 Bécs
• Karácsonyi vásár a Naschmarkton, Naschmarkt, Schleifmühlbrücke (Schleifmühlgasse), 1060 Bécs
 

Tél az MQ-ban


Aki pedig kevésbé a karácsonyi hangulatra, sokkal inkább egy laza kikapcsolódásra vágyna, azt novembert közepétől várja a Bécsi Múzeumi Negyed, a Tél a Múzeumi Negyedben rendezvénysorozattal, ahol november elejétől fűszeres puncs, jégtekepálya és DJ-k várják a látogatókat.

A bécsi Múzeumi Negyed nemcsak nyáron kedvelt találkozóhely. A „Tél az MQ-ban" rendezvénysorozat keretében a belső udvart hangulatos téli helyszínné alakítják. A hat jégpavilonban kitűnő puncs specialitásokat szolgálnak fel, hogy a látogatók felmelegedjenek. A homlokzatokon látható videó-vetítések egészen különleges fényben mutatják az MQ-t. 

 


A „Tél az MQ-ban" rendezvényei során DJ-k szolgáltatnak változatos, melengető zenei mixet. Minden évben nagy a tolongás a kedvelt curling pálya körül. A Múzeumi Negyed medencéjében zajlik a „Winter Race" - távirányítós autókkal.


Aki karácsonyi ajándékot keres, november 25. és 27. között keresgélhet a Karácsonyi Negyedben: dizájnerek kínálnak eladásra lakberendezési tárgyakat, kerámiákat, üvegtárgyakat, divatcikkeket és ékszereket.

2016. november 25.-27.: Karácsonyi negyed, Múzeumi Negyed
2016. november eleje.- 2016.december 23. Tél a Múzeumi Negyedben
MuseumsQuartier, Museumsplatz 1., 1070 Wien 


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play